Nadchodzące smaki - kulinarne tendencje na 2007 rok
2007/2/10 3:20:00
Z jedzeniem jest jak z modą – pewne potrawy są po prostu na czasie, podczas gdy inne stopniowo stają się mniej pożądane na naszych stołach. Znawcy trendów ujawnili niedawno, jakie specjały będą na topie w 2007 roku. Przedstawiamy niektóre potrawy i kulinarne techniki, które warto wypróbować aby zachwycić gości lecz także samemu zaczerpnąć radość i satysfakcję tak z jedzenia, jak z jego przygotowywania.
Wpływy wietnamskie
Kuchnia wietnamska wypiera popularne dotąd azjatyckie inspiracje kulinarne. Wypróbujmy więc modne składniki z tego regionu, do których należą m.in. - trawa cytrynowa - szeroko stosowana jako zioło w Wietnamie, Sri Lance a także na Karaibach. Używa się ją w formie sproszkowanej, lub sieka i dodaje do potraw. Szczególnie dobrze komponuje się z herbatami, zupami, daniami curry, drobiem, rybami i owocami morza. - mięta – Wietnamczycy używają jej posiekanych liści jako dodatek do sałatek, zup czy sajgonek. - sos rybny - w wietnamskich restauracjach rzadko podaje się go w formie klarownej - raczej mieszany jest z wodą, octem i cukrem, a także posiekanym czosnkiem lub imbirem, marynowanymi marchewkami lub sosem tabasco. - anyżowe gwiazdki – przyprawa przypominająca w smaku anyż, otrzymywana z owocni wiecznie zielonych drzewek z południowo-wschodnich Chin. W kuchni wietnamskiej stosowane przy robieniu bulionu będącego bazą różnych zup.
Bazylia – nie tylko zioło
Coraz więcej szefów kuchni odkrywa nowe zastosowanie bazylii. Do tej pory używana zwykle jako zioło, teraz święci triumf jako zielenina dodawana do sałatek a nawet podstawowy ich składnik.
Domowe gotowanie
Brakuje nam czasu a jesteśmy głodni? Spróbujmy tym razem powstrzymać się od zamówienia pizzy lub innego gotowego posiłku. Najnowsze tendencje kulinarne wychodzą naprzeciw zapracowanym i zabieganym miłośnikom domowych potraw. Aby skrócić czas przygotowania posiłku, wybierzmy ze sklepowej półki uprzednio przyprawione mięso, umyte i pokrojone warzywa oraz płynne bazy do sosów w praktycznych, jednorazowych saszetkach.
Wpływy greckie
Sałatka z serem feta, baklawa ( francuskie ciasto wypełnione miodem i orzechami ), szpinakowe ciasteczka, sos tzaziki, moussaka ( zapiekane bakłażany ) – greckie potrawy, które są obecnie na fali kulinarnej popularności, przywołają słoneczny klimat w naszych domach.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »