W polskiej kuchni dania z ogórków są przebojem niezależnie od sezonu. Nie wszyscy jednak lubią klasykę. Wielu smakoszy sezonowych warzyw ceni nowości. Alternatywą dla klasycznych przetworów są ogórki w zalewie z dodatkiem curry i chilli.
Curry jest mieszanką sproszkowanych przypraw, która od tysięcy lat kształtuje smak potraw w Indiach. Jej głównym składnikiem jest kurkuma, która ułatwia trawienie i wspomaga odchudzanie. Smakosze znaleźli sposób na ciekawe połączenie ogórków oraz przypraw Dalekiego Wschodu. Nową propozycją w polskiej kuchni, która cieszy się coraz większą popularnością, są przetwory z ogórków w zalewie curry. Do przygotowania tej zalewy potrzebujemy w odpowiednich proporcjach: cukru, octu, słodkiej papryki, suszonego kopru, gorczycy, pieprzu i curry. Zastosowanie tej ostatniej przyprawy nada ogórkom oryginalnego smaku, aromatycznego zapachu i koloru. Curry można też wykorzystać do przyrządzenia przetworów z cukinii, kabaczków, dyni lub patisona.
Papryka chilli posiada właściwości, z których nasz organizm może czerpać przez cały rok. Chilli, oczywiście spożywane w odpowiednich ilościach, w zimie rozgrzeje nasz organizm, natomiast dodawane do potraw w lecie przyspieszy wymianę termiczną pomiędzy organizmem i otoczeniem, co posłuży schłodzeniu ciała. Te specyficzne właściwości przyprawy możemy wykorzystywać także w przetworach, łącząc przyjemne z pożytecznym. Ogórki w occie z chilli to wersja dla miłośników pikanterii. Do przyrządzenia oryginalnej zalewy wystarczy ocet, cukier, olej, czosnek i szczypta palącej język przyprawy Chilli. Ten przepis to propozycja dla osób poszukujących nowych smaków w swojej spiżarni.