kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

O czym warto pamiętać gotując zupę?
2007/2/26 23:20:00

Choć zupy to jedna z najczęściej przyrządzanych potraw, uzyskanie naprawdę satysfakcjonującego rezultatu nie jest łatwe. Nie wystarczy wrzucenie do garnka garści składników i zalanie ich wodą, smaczna zupa to efekt odpowiedniego połączenia dobrze dobranych składników i przypraw. Istnieje szereg zasad, których stosowanie daje szansę na ugotowanie smacznej i apetycznie wyglądającej zupy.

Pierwsza z nich dotyczy doboru składników, kupując warzywa wybieraj świeże, mrożone lub z puszki tylko w ostateczności. Istotne jest też wkładanie składników w odpowiedniej kolejności, surowe warzywa jak np. marchew, czy buraki gotują się dłużej, składniki nadające aromatu potrawie takie jak cebula, pietruszka, czy zioła wystarczy wrzuć do garnka pod sam koniec gotowania. Aby zupa miała wyraźniejszy smak warto dodać niej łyżkę oliwy z oliwek.

Chcą uniknąć sytuacji, w których podczas gotowania okazuje się, że zabrakło jakiegoś ważnego składnika, najczęściej używane produkty przechowuj w spiżarni lub lodowce.

Rożne składniki przed trafieniem do garnka wymagają wcześniejszego przygotowania, są też takie, które w zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać podajemy innym zabiegom. Cebulę można dusić pod przykryciem, sparzyć wrzątkiem, lub zarumienić na odrobinie tłuszczu.

Bardzo ważnym, elementem, a czasem nawet podstawą smacznej zupy jest wywar, jeśli nie mamy czasu na samodzielne przyrządzanie go możemy wykorzystać np. kostki rosołowe. Smak takiego wywaru warto wzbogacić dodając zioła, mięso, lub warzywa. Samodzielnie możemy przygotować bazę zupy, gotując warzywa takie por, seler i pietruszka i dodając do nich odrobinę masła.

Ważny jest też odpowiedni dobór naczyń do gotowania, aby warzywa ugotowały się równo woda powinna je zakrywać, niektóre przepisy wymagają osobnego ugotowania produktów i późniejszego ich połączenia, warto, więc mieć garnki o różnej pojemności.

Mając w domu rożne składniki czy półprodukty można skomponować ciekawą i niepowtarzalną zupę, wystarczy wywar, przyprawy, makaron lub kawałki kurczaka.

Zupa, podobnie jak każda inna potrwa powinna nie tylko dobrze smakować, ale i apetycznie wyglądać. Nalaną na talerz lub do wazy zupę można ozdobić ziołami, parmezanem, grzankami, bekonem, podsmażoną cebulką.


()
Oprac: Marta Wasiak

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: gotowanie, warzywa, wywar, zupa


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»