kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Oliwa dla zdrowia
2008/7/22 23:00:36

Najbardziej rozpoznawaną oliwą jest extra vergine – oliwa z pierwszego tłoczenia. Hasło „pierwsze tłoczenie” jeszcze kilka lat temu odróżniało „zwykłą” oliwę od prawdziwego rarytasu. Dziś możemy kupić taką oliwę za stosunkowo niewielką cenę, praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Co więc właściwie oznacza pojęcie extra vergine? Przede wszystkim należy zdać sobie sprawę, że zaledwie część oliwy dostępnej na rynku, a oznakowanej extra vergine, tak naprawdę pochodzi z pierwszego tłoczenia na zimno.

Extra vergine jest, jak sama nazwa wskazuje, dziewicza i zawiera wiele najbardziej cennych oliwkowych składników. Określenie „pierwsze tłoczenie” nie jest dziś niczym innym jak pustym hasłem, gdyż większość oliw tłoczonych jest tylko raz.

To, co naprawdę jest dla nas istotne to tłoczenie na zimno. Oznacza to w praktyce, że oliwa pozostaje w stanie naturalnym i nie jest później obrabiana mechanicznie, czyli nie jest podgrzewana. Podgrzewanie oliwy powoduje uwalnianie kwasów nienasyconych, szkodliwych dla zdrowia, a to przecież całkowite zaprzeczenie kwintesencji oliwy. W oliwie najistotniejsze są jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób serca i układu krążenia. Innym ważnym składnikiem jest kwas oleinowy. Chroni on przed zachorowaniami na astmę. Trzeba przyznać, że wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego alergie występują dość rzadko. Inne, dawno temu odkryte przez kosmetykę składniki to chociażby witaminy A, E, D i K.

Oliwa reguluje procesy trawienia i spowalnia procesy starzenia. Polecana jest cukrzykom, gdyż doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi.

Są szkoły mówiące, że powinno stosować się jedną łyżkę stołową oliwy z pierwszego tłoczenia na czczo. Taka kuracja szczególnie zalecana jest palaczom, pomaga bowiem usuwać z organizmu złogi nikotynowe. To jednak nie wszystko. Oliwę z oliwek extra vergine zazwyczaj otrzymuje się poprzez tłoczenie całej oliwki włączając pestkę.
Wygląda na to, że oliwa w każdej kuchni to niemalże konieczność. Miłośnicy włoskiej kuchni wiedzą, że pasta nie skleja się, jeśli podczas gotowania do garnka dodamy kilka kropli oliwy. Oliwa wyśmienicie pasuje także do potraw pieczonych i gotowanych. Idealnie nadaje się do skrapiania sałaty, marynowania i smażenia mięs. Również wszelkie potrawy z makaronów, ryb i owoców morza nie istnieją bez oliwy z oliwek. Doskonale sprawdza się również w najprostszej postaci – wystarczy zamoczyć w niej chleb i przegryzać go pomidorami. Proste, a zarazem niezwyczajne danie.

Jak zatem przechowywać oliwę skoro powinna zawsze być pod ręką? Przede wszystkim nie wolno trzymać jej w lodówce, chociaż w chłodnym miejscu. Warto trzymać ją z dala od światła, w zamkniętej szafce. Idealnie miejsce to zacieniona piwniczka z winem. Właściwie przechowywane butelki, jeszcze fabrycznie zamknięte, dobre będą jeszcze przez ok. 3 lata. Po otwarciu oliwę należy wykorzystać w przeciągu trzech miesięcy.

Na podstawie materiałów North Coast S. A.





 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: oliwa, oliwa z oliwek


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»