Owoce morza (frutti di mare) - rozmaite zwierzęta morskie, jak skorupiaki i mięczaki, w tym małże, głowonogi i szkarłupnie, w wielu krajach uważane za prawdziwe rarytasy.
Tradycyjnie spożywane są powszechnie w krajach śródziemnomorskich oraz na antypodach. Prawdopodobnie odgrywały one ważną rolę w odżywianiu człowieka już od początków jego historii. Wśród pozostałości po zamierzchłych społecznościach epoki kamiennej archeologowie w wielu miejscach na całym świecie natrafiają na szczątki skorupiaków, co świadczy, że jadano je jeszcze przed początkami rolnictwa. Owoce morza mają wysoką wartość odżywczą i są doskonałym, zdrowym, dietetycznym pożywieniem.
Morskie mięczaki i skorupiaki są dobrym źródłem wysokowartościowego białka, zawierają też sporo witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny i kobalaminy (wit. PP i B 12). Witamina B 12 jest chyba jedyną witaminą, która może być magazynowana w organizmie „na zapas” i wykorzystywana później. Odgrywa ona m.in. ważną rolę w procesie tworzenia krwi. Owoce morza są najlepszym w diecie człowieka źródłem jodu i dobrym źródłem selenu oraz fluoru. Ponadto zawierają umiarkowane ilości żelaza, cynku i magnezu. Ilość zawartego w nich żelaza stanowi około 30-50% ilości żelaza znajdującego się w mięsie czerwonym. Skorupiaki i mięczaki są też dobrym źródłem wapnia, a ostrygi - najbogatszym w diecie naturalnym źródłem cynku, dzięki czemu cieszą się opinią silnego afrodyzjaku.
Ośmiornice i kalmary Ośmiornice i kalmary są bardzo popularne w Grecji i Hiszpanii. Można je zazwyczaj kupić już oczyszczone, często pokrojone w kawałki, a kalmary w pierścienie. Ośmiornice, z wyjątkiem bardzo małych, musimy przed gotowaniem zbić mocno tłuczkiem, aby były miękkie. Można przyrządzać z nich zupy lub sałatki. Kalmary smaży się na oleju, piecze na ruszcie, zapieka w cieście lub dusi. Mięso kałamarnic jest delikatne i smaczne. Bardzo ważny jest czas gotowania – przekroczenie czasu ok. 2 – 5 minut powoduje nieodwracalną gumowatość kalmarów.
Małże św. Jakuba (przegrzebki) Przegrzebki wśród owoców morza są jak polędwica wołowa wśród mięs - zawsze skazane na sukces. Przegrzebki mają mięso zwarte i jednolite. W konsystencji - jedwabiste, delikatne i słodko pachną morzem. Mieszkają w pięknej muszli, która ma kształt małego walca ozdobionego koralowym ogonkiem.
Belona pospolita (Belone belone) To gatunek morskiej ryby belonokształtnej z rodziny belonowatych. Poławiana dla wyjątkowo smacznego mięsa. Występowanie ryb: wody pelagiale wschodniego Oceanu Atlantyckiego i mórz przyległych.