Muffiny zyskały w naszym kraju ogromną popularność. Te ciastka w kształcie wysokiej babeczki z przeróżnymi dodatkami "przywędrowały" do nas ze Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Prezentujemy przepis na rodzimą wersję muffinów - owsiane ciasteczka z wykorzystaniem pysznych sezonowych jabłek.
Owsiane muffiny twarogowe z jabłkami
Składniki:
150 g mąki 100 g płatków owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony Wieluń 80 g oleju roślinnego około 100 g cukru 1 duże jabłko, bez gniazda nasiennego, pokrojone w kostkę
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z płatkami i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce trzepaczką wymieszać dokładnie jajka, cukier, olej i twarożek, dodać suche składniki, połączyć, na końcu wmieszać jabłka. Masę wyłożyć do foremek na muffiny, piec ok 25 minut w 190 stopniach C.