Wielbiciele pasztetu dzielą się na dwie grupy: tych, którzy szukają sprawdzonego przepisu na jego klasyczną odmianę, oraz takich, którzy chcą urozmaicić jego smak nietypowymi dodatkami. Szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, postanowił dogodzić jednym i drugim i serwuje przepisy na najlepsze pasztety na tegoroczny wielkanocny stół.
Mięsne, rybne, warzywne smakiTradycyjna receptura na pasztet jest bardzo prosta. Zazwyczaj dusimy wybrane gatunki mięsa z warzywami, a następnie ugotowane składniki mielimy. Moczymy w powstałym bulionie bułkę lub bułkę tartą i również dodajemy do masy. Następne w kolejności to: jajko, przyprawy oraz część bulionu, który uczyni nasz pasztet bardziej aromatycznym i soczystym. Jednolitą masą wykładamy foremkę i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.
Najczęściej wybór mięsa na taki pasztet pada na królika lub indyka. Okazuje się jednak, że w dziedzinie pasztetów ostatnio wiele się dzieje. Coraz modniejsze stają się pasztety warzywne, np. z selera, lub rybne, jak choćby z łososia i szpinaku. Ten drugi robi się naprawdę szybko, miksując szpinak z rybą, jajkiem, przyprawami i śmietaną. Na końcu wrzucamy pokrojonego w kostkę łososia już bez miksowania, aby w pasztecie były wyczuwalne kawałki ulubionej ryby.
Pasztet z łososia i szpinakuSkładniki:
- 400 g świeżego łososia
- Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
- 450 g świeżego szpinaku
- 160 ml gęstej śmietany
- 3 jajka
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. 150 g łososia pokrój w kostkę.
2. Resztę zmiksuj w robocie kuchennym z jajkami, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i gałką muszkatołową.
3. Posiekaj szpinak. Do masy dodawaj szpinak, miksując całość.
4. Następnie dodaj łososia pokrojonego w kostkę, śmietanę i delikatnie wymieszaj.
5. Nagrzej piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia (23x12 cm) wysmaruj masłem, wyłóż folią aluminiową. Do formy wlej masę, przykryj folią od góry i wstaw do dużej blachy napełnionej zimną wodą do 1/3 wysokości (pasztet będzie się piekł w kąpieli wodnej).
6. Całość umieść w piekarniku (150°C) i piecz 1 godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu schładzaj w lodówce przez noc.