Zdarza Wam się wiosną zatęsknić za daniem, które ma w sobie smaki i barwy innej pory roku - jesieni? Jeżeli tak, to penne z kurczakiem i grzybami w sosie śmietanowym będzie doskonałą propozycją potrawy inspirowanej lasem, a przy tym jednocześnie wiosennym powiewem.
Składniki:
* Międzybrodzki Makaron rurka – 250 g * Podgrzybek świeży – ok. 500 g * Kurka świeża – 250 g * Cebula – 2 średnie szt. * Filet z kurczaka – 200 g * Śmietana kwaśna 18% – 300 ml * Śmietana słodka 18% – 200 ml * Olej – 3 łyżki * Sól, pieprz do smaku * Natka pietruszki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Grzyby czyścimy, kroimy na cząstki i chwilkę obgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przepłukujemy. Fileta z kurczaka kroimy w cząstki, a cebulę w średnią kostkę i razem podsmażamy na oleju. Dodajemy grzyby, obie śmietany i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość doprowadzamy do wrzenia. Na podgrzany makaron wykładamy grzyby z kurczakiem w śmietanie i posypujemy posiekaną natką pietruszki.