kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Placki ziemniaczane, gulasz czyli jesienne potrawy
2015/10/7 16:10:00

W tym roku pogoda nie sprzyja grzybobraniom. Jakie produkty wykorzystywać do przygotowywania pożywnych dań, gdy jesienią brakuje grzybów? To czas na nowe wyzwania kulinarne i przypomnienie znanych dań w nowej odsłonie.

Początek jesieni dla wielu oznacza jedno - zazwyczaj o tej porze roku w lasach pojawiają się dorodne i pachnące grzyby. Suche lato, a potem szybkie nastanie chłodów spowodowały, że grzyby nie obrodziły. Dlaczego jednak warto zadbać, aby mimo tych przeciwności, nie zabrakło ich w naszej kuchni?

Chrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym

fot. Placki ziemniaczaneSkładniki:
- ziemniaki - 1 kg
- cebula - 1 szt.
- jajka - 1 szt.
- mąka - 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- sos koperkowy Tarsmak

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Połowę zetrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku, a drugą połowę na grubym oczku. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Usmażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem koperkowym Tarsmak.
Oleju na patelni powinno być ok. 1/2 cm.

Pikantny gulasz wołowy

fot. GulaszSkładniki:
- wołowina gulaszowa - 1/2 kg
- cebula – 2 szt.
- mąka - 2 łyżki
- olej - 4 łyżki
- liść laurowy - 2 szt.
- ziele angielskie - 3-4 ziarenka
- rozmaryn świeży - 1 gałązka
- sos piri-piri Tarsmak - 1 łyżeczka
- sól do smaku

Wykonanie:
Pokrojoną w kostkę wołowinę gulaszową wymieszać z mąką i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć razem z mięsem. Następnie dodać liście laurowe, ziele, rozmaryn i podlać całość gotującą wodą, tak żeby mięso było przykryte. Dusić do miękkości pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dodać sos piri-piri oraz sól do smaku.
Gdyby gulasz zbytnio gęstniał podczas duszenia, podlewać go wodą.

Przepisy przygotował Robert Muzyczka - Szef Kuchni Dworu Korona Karkonosze.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: gulasz, jesień, kuchnia, placki ziemniaczane, wołowina


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»