Składniki:
Międzybrodzki Makaron ryż – 250 g
Łopatka wieprzowa – 200 g
Boczek wędzony – 200 g
Cebula – 3 szt.
Olej – 3 łyżki
Masło – 1 łyżka
Papryka lub pomidor – 6 sztuk
Sól, pieprz czarny i ziołowy
Natka pietruszki – 1 pęczek
Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do tego zmielony na maszynce boczek i łopatkę. Całość dusimy przez chwilę na patelni. Dodajemy przyprawy, ugotowany wcześniej na półtwardo Międzybrodzki Makaron ryż, posiekaną natkę pietruszki oraz masło. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy wydrążone papryki lub pomidory, przykrywamy ich wieczkiem i w temperaturze 160 st. C pieczemy ok. 45 minut.