kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Pomysł na nowoczesną Wigilię
2011/12/19 0:00:00

Przedświątecznej gorączce ulega niemal każdy. Począwszy od szaleńczej od sklepu do sklepu pogoni za prezentami, generalnym odkurzeniu mieszkania a kończąc na jego wystroju oraz przygotowywaniu wigilijnych potraw. Te ostatnie, pieczołowicie przygotowywane i przekazywane z dziada pradziada, choć w tym przypadku wypadałoby powiedzieć z babci prababci, mogą przysporzyć nie lada problemu osobom, które po raz pierwszy będą organizowały Wigilię w swoim domowym zaciszu.

Pierwsza Wigilia to nie lada wyzwanie. Chcemy dorównać w jej przygotowaniu naszym mamom i babciom, które w tej specjalizacji nie mają sobie równych. W efekcie dajemy się ponieść nerwowej atmosferze, gdyż z góry zakładamy, że tego dnia zapewne zaliczymy kulinarne faux pas. Czy tak mają wyglądać święta, kojarzone z rodzinną atmosferą, szczęściem oraz spokojem? Nie dajmy się zwariować. Może właśnie tego roku warto przełamać utarte schematy i wprowadzić trochę rewolucji do bożonarodzeniowego menu.

Podobno Wigilia bez karpia to jak Wielkanoc bez jaja. Ale co zrobić, gdy karp po prostu nam nie smakuje i tym razem chcielibyśmy podać inną rybę? Zamiast tradycyjnego karpia możemy przemycić np. pstrąga, który ma o wiele mniej ości. Jedną z proponowanych potraw jest aromatyczny pstrąg faszerowany ryżem basmati. Do jego przygotowania potrzebujemy: 200 g ryżu basmati, 1 łyżki oliwy, 1 papryczki chili, 4 młode cebule, 2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego, 25 g mleczka kokosowego, 3 łyżki świeżej kolendry, sok z jednej limonki, 2 całe pstrągi (uprzednio wyczyszczone). Składniki na sos: 1 łyżka sezamu, 1 papryczka chili, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka oliwy, 2 cm świeżego imbiru (obranego, a następnie startego).

Sposób przyrządzenia:
Ugotuj ryż, a następnie przelej zimną wodą i odcedź. Podgrzej oliwę na patelni, dodaj posiekaną papryczkę chili, cebulę i smaż dopóki nie zmiękną. Następnie dołóż ugotowany ryż, sos sojowy, mleczko kokosowe, kolendrę oraz sok z limonki. Duś i mieszaj przez minutę do czasu połączenia składników. Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Rybę umieść na lekko natłuszczonym papierze do pieczenia. Natnij ją w trzech miejscach i nafaszeruj ryżem. Możesz również owiązać sznurkiem jeżeli zachodzi taka potrzeba. Pstrąga przykryj folią i piecz przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij rybę, następnie usuń folię i wstaw ponownie do piekarnika na następne 15 minut. Ziarna sezamu usmaż na patelni, pilnując żeby się nie przypaliły. Dodaj pozostałe składniki i doprowadź do wrzenia. Na koniec polej rybę tym sosem. Faszerowanego pstrąga możesz podawać z zielonym groszkiem oraz startą marchewką.

Tak oryginalna potrawa z pewnością będzie się wyróżniała na wigilijnym stole i może okaże się świątecznym przebojem, który już na stałe zagości w bożonarodzeniowym jadłospisie.



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: Wigilia, pstrąg, Święta


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»