Jajka mają szczególnie ważną symbolikę, gdyż oznaczają zwycięstwo życia nad śmiercią. Jajko wielkanocne to nowe życie, które wykluwa się ze skorupki. Dlatego siedząc przy świątecznym stole dzielimy się oryginalnie przygotowanymi jajkami. Wiosenną atmosferę możemy odczuć dzięki kolorowym potrawom, wspaniale udekorowanym mazurkom oraz wazonom ze śnieżnobiałymi baziami. Tradycyjne wielkanocne dania to np. żurek z kiełbaskami i jajkiem, pieczona kaczka, pasztety, pieczenie, pasty jajeczne, jajka faszerowane, mazurki oraz babki wielkanocne.
Grzegorz Łapanowski, znany kucharz oraz dziennikarz kulinarny poleca potrawy na wielkanocne śniadanie:
ŻUREK WIELKANOCNYSkładniki:
1 duży pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
1 marchewka
kawałek selera
kilka suszonych grzybów
liść laurowy, ziele angielskie
kilka ząbków czosnku
sos sojowy Kikkoman
1-2 łyżeczki chrzanu
100 ml śmietany 18 %
czarny pieprz
sól
majeranek
3 l wody
1 butelka zakwasu żytniego na żurek (0,5 l)
Do podania:
4 ugotowane na twardo jajka
kilka łyżek ugotowanych ziemniaków
kiełbasa
Wykonanie:
Włoszczyznę obieramy i myjemy. Wrzucamy do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Zalewamy wodą. Gotujemy wywar warzywny. Przecedzamy. Do garnka dodajemy suszone grzyby i starte na grubych oczkach tarki marchew oraz seler. Gotujemy kilka minut. Dolewamy dokładnie wymieszany zakwas żytni. Dodajemy suszony majeranek oraz roztarty ze szczypta soli czosnek. Gotujemy jeszcze pół godziny. W międzyczasie w miseczce mieszamy śmietanę z chrzanem, dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru i wlewamy całość do garnka. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym Kikkoman, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz majerankiem. Żurek podajemy z pokrojonymi w plastry kiełbaskami, połówkami ugotowanych na twardo jajek i ziemniakami.