Powiew Dalekiego Wschodu czyli jagoda goji na talerzu
2015/9/3 17:50:00
Jagodę goji uważa się za najzdrowszy owoc na świecie, przede wszystkim z uwagi na bardzo dużą zawartość witaminy E i C. Ten pochodzący z Dalekiego Wschodu owoc jest wykorzystywany z powodzeniem w kuchni i to nie tylko orientalnej.
Owoce kolcowoju chińskiego, bo pod taką nazwą również występują, rzadko można spotkać w bardziej złożonych daniach. Ich domeną jest przede wszystkim proste jedzenie - nie wymagają wielkiej oprawy, towarzystwa skomplikowanych składników, bo to owoce goji uszlachetniają banalne dania, nadając im wyjątkowości. Niezwykłą popularność zawdzięczają najpewniej swoim zdrowotnym właściwościom.
Powiew Dalekiego Wschodu - na talerzu i w Twoim ogródku
Jagody goji uprawiane są na Dalekim Wschodzie, głównie w Chinach, Mongolii i Tybecie. Rosną na krzewach i - co ciekawe - nie można ich ręcznie zrywać, bo natychmiast się utleniają i czarnieją. Gdy już dojrzeją, należy je po prostu strząsnąć z gałęzi na specjalne maty, na których później są najczęściej suszone.
Choć wydają się bardzo egzotyczne, to z powodzeniem można je uprawiać w zaciszu własnego ogródka. Roślina dostosuje się do polskiego klimatu, a kupno jej sadzonek nie powinno sprawić większego problemu. Jeżeli jesteśmy zdani na kupowanie owoców, to zwróćmy uwagę na ich pochodzenie. Fakt, że będą z Europy, nie powinien być dla nich dyskwalifikujący, a wręcz przeciwnie. Niektóre azjatyckie uprawy nie stronią od stosowania szkodliwych pestycydów dla ochrony tych delikatnych roślin.
Cenne owoce
O ich zbawiennym wpływie na ludzki organizm Chińczycy wiedzą od kilku tysięcy lat. Tamtejsze legendy mówią o rekordowej długowieczności osób regularnie jadających jagody goji. W każdej pogłosce może znajdować się ziarenko prawdy, więc jakie właściwości tych owoców decydują o takiej ich sławie? "To bardzo duża zawartość witaminy E posiadającej działanie antyoksydacyjne", odpowiada żywieniowiec Knorr, Iwonna Niegowska. Owoce goji są również rekordzistami, jeżeli chodzi o zawartość witaminy C. Wystarczy sobie wyobrazić, że w garstce owoców goji jest więcej witaminy C niż w kilogramie pomarańczy! Ponadto owoce goji cechują się dużą ilością przyswajalnego białka m.in. dzięki szerokiej palecie aminokwasów. Te czerwone owoce to również znakomite źródło wapnia, żelaza, cynku, fosforu i luteiny. Wierzy się, że pomagają w diecie odchudzającej. Posiadają dużo błonnika wspierającego proces trawienia.