kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Powiew Dalekiego Wschodu czyli jagoda goji na talerzu
2015/9/3 17:50:00

Jagodę goji uważa się za najzdrowszy owoc na świecie, przede wszystkim z uwagi na bardzo dużą zawartość witaminy E i C. Ten pochodzący z Dalekiego Wschodu owoc jest wykorzystywany z powodzeniem w kuchni i to nie tylko orientalnej.

Owoce kolcowoju chińskiego, bo pod taką nazwą również występują, rzadko można spotkać w bardziej złożonych daniach. Ich domeną jest przede wszystkim proste jedzenie - nie wymagają wielkiej oprawy, towarzystwa skomplikowanych składników, bo to owoce goji uszlachetniają banalne dania, nadając im wyjątkowości. Niezwykłą popularność zawdzięczają najpewniej swoim zdrowotnym właściwościom.

Powiew Dalekiego Wschodu - na talerzu i w Twoim ogródku

Jagody goji uprawiane są na Dalekim Wschodzie, głównie w Chinach, Mongolii i Tybecie. Rosną na krzewach i - co ciekawe - nie można ich ręcznie zrywać, bo natychmiast się utleniają i czarnieją. Gdy już dojrzeją, należy je po prostu strząsnąć z gałęzi na specjalne maty, na których później są najczęściej suszone.

Choć wydają się bardzo egzotyczne, to z powodzeniem można je uprawiać w zaciszu własnego ogródka. Roślina dostosuje się do polskiego klimatu, a kupno jej sadzonek nie powinno sprawić większego problemu. Jeżeli jesteśmy zdani na kupowanie owoców, to zwróćmy uwagę na ich pochodzenie. Fakt, że będą z Europy, nie powinien być dla nich dyskwalifikujący, a wręcz przeciwnie. Niektóre azjatyckie uprawy nie stronią od stosowania szkodliwych pestycydów dla ochrony tych delikatnych roślin.

Cenne owoce

O ich zbawiennym wpływie na ludzki organizm Chińczycy wiedzą od kilku tysięcy lat. Tamtejsze legendy mówią o rekordowej długowieczności osób regularnie jadających jagody goji. W każdej pogłosce może znajdować się ziarenko prawdy, więc jakie właściwości tych owoców decydują o takiej ich sławie? "To bardzo duża zawartość witaminy E posiadającej działanie antyoksydacyjne", odpowiada żywieniowiec Knorr, Iwonna Niegowska. Owoce goji są również rekordzistami, jeżeli chodzi o zawartość witaminy C. Wystarczy sobie wyobrazić, że w garstce owoców goji jest więcej witaminy C niż w kilogramie pomarańczy! Ponadto owoce goji cechują się dużą ilością przyswajalnego białka m.in. dzięki szerokiej palecie aminokwasów. Te czerwone owoce to również znakomite źródło wapnia, żelaza, cynku, fosforu i luteiny. Wierzy się, że pomagają w diecie odchudzającej. Posiadają dużo błonnika wspierającego proces trawienia.

Strony: [1] [2] następna »

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: jagoda goji, owoc goji, sałatka, witaminy


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»