kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Producenci serków oszukują konsumentów?
2009/10/6 16:30:00

Co trzeci z 12 przetestowanych serków wiejskich różnych marek zawierał konserwanty chemiczne. Producenci nie informowali o tym konsumentów. To wyniki testu wykonanego na zlecenie Fundacji Pro-Test.

Fundacja Pro-Test zleciła akredytowanemu laboratorium w Niemczech wykonanie badań próbek 12 marek serków wiejskich zakupionych na polskim rynku. Badania wykazały, że w czterech próbkach marek: Mlekovita, Pilos, OSM Garwolin i Páturages znajdują się konserwanty chemiczne. Tymczasem informacji o ich zawartości producenci nie umieszczają na opakowaniach, co jest niezgodne z obowiązującym prawem.

Serki wiejskie są naturalną, mało przetworzoną i zdrową żywnością, o czym przypominają sami producenci często umieszczając na etykiecie informację: „produkt naturalny" lub „bez konserwantów".

Samo dodawanie konserwantów chemicznych do serków jest dozwolone przepisami, które określają limity i warunki ich wykorzystania. Nakłada to jednak na producentów obowiązek uczciwego poinformowania konsumentów o stosowanych dodatkach. Dzięki tej informacji konsumenci mogą świadomie wybierać żywność bardziej naturalną, co zresztą - wraz ze wzrastającą świadomością zasad zdrowego odżywiania - staje się modne. Niedopuszczalna jest jednak sytuacja, w której nieuczciwi producenci wykorzystują tę modę, przedstawiając swoje produkty jako naturalne, podczas gdy w rzeczywistości dodają do nich konserwanty chemiczne. Tymczasem na opakowaniach badanych serków, w których w teście Fundacji Pro-Test wykryto kwas sorbowy, znajdowały się następujące informacje: „bez konserwantów" (Pilos), „tylko z naturalnych składników" (OSM Garwolin) czy „naturalny" (Páturages i Mlekovita).

W teście wzięło udział 12 naturalnych serków wiejskich następujących marek: Garwolin, Krasnystaw, Mlekovita, Páturages (wyprodukowany przez Starco ZM Sp. z o.o.), Piątnica, Pilos (wyprodukowany przez OSM w Kole), Real Quality (wyprodukowany przez SM Mlekpol ZPM Rolmlecz w Radomiu), Rolmlecz, Serek Wiejski z Łowicza, Sokołów Podlaski, TIP (wyprodukowany przez OSM Włoszczowa) i Włoszczowa.

Najlepszy w teście okazał się Serek Wiejski Piątnica.

Źródło: Świat Konsumenta


()
Oprac: Aleksandra Dudzisz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: serek wiejski, serki bez konserwantów, serki naturalne


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »