kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Przechowywanie warzyw
2010/10/2 10:40:00

Długie przechowywanie warzyw nie służy im najlepiej - tracą wtedy część swoich dobroczynnych właściwości. Podobnie dzieje się w przypadku niewłaściwego ich przygotowywania. Aby temu zapobiec, trzeba stosować się do kilku prostych zasad.

- kupujmy tylko tyle warzyw, ile jesteśmy w stanie zjeść w ciągu 3-4 dni, nie warto robić zbyt dużych zapasów, bo w domu warzywa szybko więdną, tracą apetyczny wygląd i smak,
- jeśli nie mamy własnego warzywnego ogródka najlepiej kupować warzywa na targu lub od zaprzyjaźnionych działkowiczów – te, które można nabyć w supermarkecie nie są nawet w połowie tak smaczne, nie zawsze są też naprawdę świeże,
- warzywa myjemy tylko pod bieżącą wodą – zbyt długie moczenie powoduje wypłukiwanie z nich wielu cennych składników,
- jeśli tylko jest to możliwe, jedzmy warzywa razem ze skórką, jeśli nie - obierajmy je jak najcieniej,
- gotujmy warzywa na parze – są znacznie smaczniejsze, niż te gotowane w dużej ilości wody, a poza tym zachowują niemal wszystkie witaminy i składniki mineralne, gotowanie na parze znacznie skraca też czas przygotowywania potraw,
- wywar pozostały po ugotowaniu warzyw warto wykorzystać do sporządzenia zupy lub sosu.


()
Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: kuchnia, przechowywanie, warzywa


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»