Długie przechowywanie warzyw nie służy im najlepiej - tracą wtedy część swoich dobroczynnych właściwości. Podobnie dzieje się w przypadku niewłaściwego ich przygotowywania. Aby temu zapobiec, trzeba stosować się do kilku prostych zasad.
- kupujmy tylko tyle warzyw, ile jesteśmy w stanie zjeść w ciągu 3-4 dni, nie warto robić zbyt dużych zapasów, bo w domu warzywa szybko więdną, tracą apetyczny wygląd i smak, - jeśli nie mamy własnego warzywnego ogródka najlepiej kupować warzywa na targu lub od zaprzyjaźnionych działkowiczów – te, które można nabyć w supermarkecie nie są nawet w połowie tak smaczne, nie zawsze są też naprawdę świeże, - warzywa myjemy tylko pod bieżącą wodą – zbyt długie moczenie powoduje wypłukiwanie z nich wielu cennych składników, - jeśli tylko jest to możliwe, jedzmy warzywa razem ze skórką, jeśli nie - obierajmy je jak najcieniej, - gotujmy warzywa na parze – są znacznie smaczniejsze, niż te gotowane w dużej ilości wody, a poza tym zachowują niemal wszystkie witaminy i składniki mineralne, gotowanie na parze znacznie skraca też czas przygotowywania potraw, - wywar pozostały po ugotowaniu warzyw warto wykorzystać do sporządzenia zupy lub sosu.