Kuchnia azjatycka jest tak bogata w składniki, smaki, aromaty i przyprawy, jak wielki jest azjatycki kontynent. Choćby pobieżne zapoznanie się z jej bogactwem to prawdziwa proponuje transkontynentalna podróż kulinarna.
Trudno mówić o wspólnych cechach kuchni azjatyckiej - bogactwo przypraw, smaków, aromatów i tekstur jest tu ogromne. Jest jednak kilka „znaków rozpoznawczych" kuchni z tej części świata, które - dostępne i w naszych sklepach - pozwalają z prostych składników wyczarować danie chińskie, tajskie czy indyjskie.
Sosy i przyprawy
Sosy to nieodzowny składnik azjatyckich potraw. Niezwykle różnorodne w smaku - od łagodnych owocowych po bardzo pikantne - mają zastosowanie jako dodatki do przystawek, zup i dań głównych. Czasem właśnie odpowiednio skomponowany sos mówi nam czy danie pochodzi z Indii czy z Tajlandii - pozostałe produkty mogą być niemal identyczne. Obecnie w Polsce mamy już ogromny wybór - od „klasyki" w postaci słodko kwaśnych czy słodko pikantnych sosów towarzyszących kuchni wietnamskiej, poprzez różnorodne sosy curry aż po owocowe smaki takie jak mango i niezwykle ostre sosy chili. To uniwersalny dodatek. Stanowią idealne uzupełnienie potraw z grilla, przekąsek i chipsów. Wyśmienite również do dań z ryżem i makaronem.
Oczywiście, mówiąc o sosach nie można pominąć „króla" azjatyckich przypraw - sosu sojowego. W różnych częściach Azji on przyjmuje zróżnicowaną recepturę i smak - w Japonii jest słony, zaś w Indonezji -słodki. Występuje także w odianie sojowo-grzybowej. Niezależnie od smaku, sosy są wyśmienite do zup, sosów, mięsa i ryb - nie tylko azjatyckich. Inne „sztandarowe" przyprawy w płynie to tajski sos rybny czy sos ostrygowy znany w wielu odmianach azjatyckiej kuchni. Wszystkie można spotkać napółkach wielu polskich sklepów.
Oczywiście azjatycka kuchnia to nie tylko przyprawy w płynie. Właśnie stąd pochodzą wszelkiego rodzaju „korzenie", które tak mocno wrosły już i w europejskie smaki. Kurkuma, cynamon, anyż gwiazdkowy, goździki, kmin rzymski, imbir, gałka muszkatołowa, gorczyca czy kolendra - łączone w zupełnie inny sposób niż w „naszej"kuchni odkywają ogromne bogactwo aromatów i smaków. Nie wolno też zapomnieć o pikantnych dodatkach - chili, różnych rodzajach pieprzu i papryki.
Tłuszcze - nośniki smaku
Azjatycka kuchnia z małymi wyjątkami opiera się przede wszystkim na tłuszczach roślinnych. Olej arachidowy, palmowy czy sezamowy służą nie tylko do „natłuszczenia" podczas obróbki cieplnej ale - ze względu na charakterystyczne smaki mogą też przyprawiać danie. Szczególnie interesujący jest olej sezamowy - delikatny ale wyraźny smak powoduje, że jest on chętnie używany do dań zarówno słodkich jak i słonych. Warto też wspomnieć o tłuszczu zwierzęcym wykorzystywanym w kuchni indyjskiej - glee czyli klarowane masło jest używane do bardzo wielu potraw, nadając im charakterystyczny orzechowy smak i dodając delikatności.
Kuchnia azjatycka oferuje nam bardzoe wiele. I choć część składników można kupić wyłącznie w specjalistycznych sklepach, to przyprawy znajdują się na półkach większości większych placówek handlowych. Warto po nie sięgnąć, by z „codziennych" składników wyczarować egzotyczne dania.