kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Przysmaki z wielkanocnego koszyczka
2015/3/30 22:22:02

Za kilka dni w gronie najbliższych zasiądziemy przy świątecznym stole do uroczystego śniadania. Tradycja nakazuje, aby wśród wielkanocnych potraw znalazły się jaja w różnorodnej postaci, ale też i aromatyczne wędliny i mięsa. Czego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole?

Przysmaki z koszyczka…

Tradycyjne wielkanocne śniadanie nie może obyć się bez smakołyków ze święconki. Zacznijmy od pieczywa – warto zadbać o to, aby na stole znalazły się różne jego rodzaje, np. chleb żytni, pszenne bagietki, bułeczki z ziarnami. Podstawą wielkanocnej kuchni są oczywiście jaja: ugotowane na twardo, faszerowane lub jako dodatek do sałatek. Trudno wyobrazić sobie jaja bez odpowiedniego dodatku – zaznacza Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak. Obok tradycyjnego majonezu, świetnym rozwiązaniem jest także sos tatarski – delikatny, z dodatkiem ogórków konserwowych, marynowanych pieczarek i subtelnej nuty musztardy smakuje wybornie – podkreśla. Świąteczny stół to także moc aromatycznych wędlin: szynek gotowanych, surowych i wędzonych, kilku rodzajów kiełbas i mięs podawanych na zimno. Do wędlin i mięs znakomicie pasuje sos czosnkowy lub czosnkowo-ziołowy – ich delikatna konsystencja połączona z wyrazistą nutą czosnku świetnie podkreśli smak potraw. Natomiast zwolennicy ostrzejszej kuchni z pewnością docenią pikantny charakter sosu musztardowo-paprykowego – dodaje na koniec Urszula Giża.

… ale nie tylko!

Obok klasycznych przysmaków z koszyka, warto zastanowić się także nad kilkoma innymi, bardziej treściwymi potrawami. Zupa niekoniecznie musi towarzyszyć tylko i wyłącznie obiadowi. Sycący żurek na zakwasie rozgrzeje wszystkich domowników, a soczysta kiełbasa pieczona w piwie zachwyci głębokim, wyrazistym smakiem. Nie zapominajmy także o sałatkach – po głównych potrawach zgromadzeni goście z pewnością docenią oryginalną kompozycję lekkich warzyw. Absolutnym królem świątecznego śniadania może okazać się drobiowy pasztet – mocno doprawiony i polany sosem tatarskim będzie wyjątkowym dodatkiem do kanapek. Po wszystkich smakołykach czas na deser – krucha babka wielkanocna to pyszna tradycja, która nigdy się nie znudzi!


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: jaja, kuchnia, potrawy świąteczne, święta wielkanocne


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»