Słodka tradycja Wielkiej NocyBaba wielkanocna to wypiek niemal historyczny, bo w Polsce znana jest już od XVII wieku. Do naszego kraju zwyczaj ten trafił od naszych sąsiadów – m.in. z Litwy i Białorusi. Oprócz tradycji i receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, swoją popularność ciasto to zawdzięcza również symbolice. Babka ma zapewnić rodzinie pomyślność, a także, dzięki własnoręcznemu wykonaniu, stanowić dowód umiejętności kucharskich gospodyń domu. Ważne były również odpowiednie warunki do wypieku baby, która lubi płatać figle i zwyczajnie opadać, tracąc swoją puszystość. Aby tego uniknąć gospodynie zamykały szczelnie kuchnię, tak, by uniknąć przeciągów i dbały o dobór najlepszych składników. – Nadzwyczajna dbałość o powstanie mięciutkiego, puszystego wypieku przetrwała aż do dziś. Ale najważniejsze dla uzyskania upragnionego efektu są nadal składniki, jakich używamy do wypieku babki – mówi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny współpracujący z marką Lubella.
Odpowiednia puszystość By nasza babka wielkanocna była puszysta ważna jest odpowiednia proporcja mąki do jajek. Oczywiście należy pamiętać, aby wybrać odpowiednią mąkę. Powinna być sypka o optymalnej wilgotności, bez grudek. – Najlepsza do wypieku tego typu ciast będzie Mąka Tortowa Lubella Puszysta. To linia mąk o najwyższej jakości, która zachowuje świeżość na długi czas. Ponadto, ma bardzo wygodne, nowoczesne opakowanie ze specjalną naklejką ułatwiającą przechowywanie produktu. A porządek w kuchni jest ceniony przez wszystkich szefów kuchni – zarówno restauracyjnych, jak i tych domowych – kwituje Piotr Ceranowicz.
Zaskakujący sposób na przygotowanie babki
Lista przygotowań przed spotkaniami wielkanocnymi z bliskimi zdaje się nie mieć końca? Nic nie szkodzi – Piotr Ceranowicz, przygotował przepis na babkę wielkanocną, którą można przygotować w iście ekspresowym tempie. Wszystko za sprawą zamiany kilku standardowych elementów: masła, oleju i mleka na… majonez. Na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać się nieco dziwne, ale gwarantujmy, że jego smak jest w cieście zupełnie niewyczuwalny. Dodaj do niego soczyste cytrusy: pomarańcze, limonki oraz cytryny, a Twoi goście zachwycą się nie tylko smakiem, ale także aromatem przygotowanej babki! Uprzedzamy – na pewno będą chcieli przepis – zatem zamieszczamy go poniżej ;)
Puszysta babka majonezowo – cytrusowa
Składniki:
* 3/4 szklanki mąlki tortowej
* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* 5 jajek
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* skórka otarta z 2 cytryn
* skórka otarta z 1 pomarańczy
* skórka otarta z 1 limonki
* 4 czubate łyżki majonezu
* mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Foremkę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem kuchennym na pianę i wsypujemy powoli cukier, do momentu aż powstanie beza.
Dodajemy po kolei oddzielone wcześniej żółtka oraz majonez i całość przez chwilę ubijamy. Następnie dołączamy mąki, które zagwarantują odpowiednią puszystość i miękkość ciasta. Dzięki ich gładkiej strukturze nie musimy używać sitka, co wpływa na skrócenie czasu przygotowywania. Do tak powstałej masy dosypujemy proszek do pieczenia i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
Po ich złączeniu w ciasto, dodajemy skórki cytrusowe, przelewamy całość do foremki i pieczemy 50 minut, w temperaturze 180 stopni. W tym czasie spokojnie zdążysz np. udekorować stół na wielkanocne spotkanie. Gdy ciasto jest już gotowe, studzimy je w foremce, posypujemy cukrem pudrem dla smaku i przyozdabiamy zielonym listkami mięty. Smacznego!