Sezon grillowy sprzyja przyrządzaniu różnych mięs na ruszcie. Prócz kiełbasy i karkówki warto poeksperymentować z innymi połączeniami smaków. Oto dwa przepisy na oryginalne potrawy - grillowany filet z ziemniakami oraz szaszłyki z krewetkami.
Grillowany filet z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i sosem koperkowym
Składniki: - filet z kurczaka - 4 szt. po ok. 120g - pieczarki świeże - 10 średnich szt. - cebula - 1 średnia szt. - sól, pieprz do smaku - świeży rozmaryn - ziemniaki - 4 średnie szt. - olej – 2 łyżki - sos koperkowy „Tarsmak”
Wykonanie: Filety z kurczaka doprawić solą i pieprzem, posmarować niewielką ilością oleju i zgrillować na dobrze rozgrzanej patelni. Pod koniec grillowania dodać pieczarki i cebulę pokrojoną w półplasterki i małą gałązkę świeżego rozmarynu. Całość chwilkę przesmażyć, wymieszać, a następnie przykryć i poddusić 2-3 minuty na wolnym ogniu. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem koperkowym. Ziemniaki pieczone: dokładnie umyte posmarować olejem i do piekarnika na ok. 1 godzinę – temp. 200st.C
Wykonanie: Krewetki obrać z pancerza, a warzywa pokroić w średniej wielkości cząstki. Olej wymieszać z papryką, sosem sojowym, sokiem z cytryny i posolić do smaku. Przygotowane warzywa i krewetki wysmarować powstałą marynatą i nadziać na patyczki do szaszłyków. Zgrillować z obu stron na ruszcie. Podawać z sosem czosnkowym. Smacznego!