kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Sezon grillowy czas zacząć
2009/4/28 15:10:00

W ciepłe, słoneczne dni szczególnie chętnie spotykamy się z bliskimi na wolnym powietrzu i gromadzimy się wokół grilla. Wiosenne dni mogą być więc początkiem sezonu na grillowanie.

Zwyczaj rodzinnego grillowania w przydomowych ogródkach narodził się w USA w połowie zeszłego wieku. W latach 80. XX wieku Amerykanin, Georg Stephen, wymyślił mały, przenośny, metalowy grill. Od tego czasu „barbecue" stało się jedną z najpopularniejszych wekendowych rozrywek mieszkańców nie tylko Stanów Zjednoczonych, ale również Europy. Dzisiaj pod różnymi szerokościami geograficznymi gromadzą się przy nim rodziny i przyjaciele - na długie rozmowy i smakowite posiłki na wolnym powietrzu. Wspólnie, w atmosferze zabawy, przyrządzają aromatyczne pieczone steki, pyszne szaszłyki i chrupiące smażone skrzydełka. Ogromną zaletą potraw z grilla jest ich prostota - przygotować je może właściwie każdy, bez względu na wiek czy płeć.

Alternatywną, używaną na całym świecie nazwą grillowania, jest „barbecue". Słowo to wywodzi się z języka Indian, którzy już ponad 500 lat temu piekli mięso nad ogniem, na kratce zwanej przez nich „barbacoa". Rożen jest z kolei wynalazkiem kultury indoeuropejskiej. To jeden z najstarszych znanych nam sposobów przygotowywania mięsa. Stosowano go powszechnie już 500 lat przed Chrystusem! Na rożnie przygotowywano mięsiwa w średniowiecznych zamkach (ustawiano go wówczas nad ogromnymi kuchennymi paleniskami) i podczas Wypraw Krzyżowych, przy ogniskach. Nasi przodkowie odkryli, że potrawy z rożna będą smakowały lepiej, jeśli doprawi się je czosnkiem i cebulą.


()
Oprac: Aleksandra Dudzisz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: barbecue, grillowanie, rożen


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»