kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Sezon na grilla. Jakie potrawy wybierają Polacy?
2015/4/29 21:15:08

Większość z nas lubi grillowane jedzenie. Majowy weekend to doskonała okazja, aby rozpocząć sezon na przyrządzanie potraw w ten sposób. Marka Mosso sprawdziła, jakie produkty najczęściej wybierają Polacy na grilla.

Oprócz gotowania i pieczenia, grillowanie to najzdrowszy sposób na przyrządzenie potraw. Nic więc dziwnego, że wraz z pierwszymi promieniami wiosennego słońca nasze ogródki spowite są gęstym dymem. A zapach roznosi się na całą okolicę. Z danych marki Mosso wynika, że ponad połowa z nas na ruszt wrzuca ryby, głownie łososia, pstrąga i dorsza. Należą one bowiem do ryb wysokotłuszczowych, czyli paradoksalnie najbardziej zdrowych. To właśnie w tłuszczu rozpuszcza się najwięcej substancji, które także decydują o smaku i zapachu potrawy. Najsmaczniej, ale też najefektowniej prezentują się świeży ryby grillowane w całości. Sól morska, świeżo zmielony pieprz, świeże zioła tj. natka pietruszki, koperek, rozmaryn, tymianek, odrobina oliwy lub masła oraz sok z cytryny to podstawowe przyprawy, które dopełnią smak owoców morza.

Oprócz ryb…

Ponad 60 proc. z nas grilluje także warzywa. Okazuje się, że nawet jako dodatek do ryb czy mięsa, częściej podajemy je w formie grillowanej niż świeżej. Prawdziwą rozkoszą dla podniebienia są grillowane ziemniaki. To właśnie one znalazły się na pierwszym miejscu, wśród najchętniej grillowanych warzyw. Z danych marki Mosso wynika, że wybiera je ponad 80 proc. Polaków. Najpopularniejsze są ziemniaki po prowansalsku, z dodatkiem masła, czosnku i ziół. Innymi, równie popularnymi warzywami z rusztu są cukinia i bakłażan. Aby dodać im smaku i aromatu możemy włożyć je wcześniej do marynaty na bazie czosnku, oliwy z oliwek, soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu. Jeśli chcemy, aby warzywa miały bardziej intensywny smak dodatkowo możemy oprószyć je pieprzem kajeńskim. Ale w gronie chętnie grillowanych warzyw znalazły się także: papryka, cebula, pieczarki, pomidory i bataty.

Mięso na ruszt

Choć Polacy starają się wybrać nieco lżejsze potrawy, to i tak niezmiennie na ruszcie króluje tradycyjna kiełbasa. Wybiera ją ponad 80 proc. z nas. Ale powodzeniem cieszą się również karkówka, pierś z kurczaka lub indyka, szaszłyki mięsno-warzywne, skrzydełka z kurczaka, kaszanka, polędwica wołowa oraz żeberka.

Aż 90 proc. z nas przyznaje, że do grillowanych mięs dodaje sosy, które nie tylko dopełniają i podkreślają, ale także wyostrzają ich smak. Wśród nich najpopularniejszy jest ketchup pasujący zarówno do kiełbaski i karkówki, ale też do grillowanych ziemniaków czy batatów. Z badania marki Mosso wynika, że preferujemy także musztardę, chrzan i majonez. Ale oprócz nich stosujemy typowy sos barbecue, czosnkowy lub chrzanowy.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: grill, kiełbasa, kuchnia, mięso, ryby


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»