Szparagi nadają się doskonale zarówno na wykwitną kolację, jak i na codzienny posiłek dla rodziny.
Wyróżniamy 3 rodzaje jadalnych szparagów: białe, zielone i fioletowe. Najdelikatniejsze są szparagi zielone; białe są bardziej łykowate, a fioletowe - mają intensywniejszy, słodszy smak.
Zakup dobrych szparagów to trudna sztuka. Jak poznać, które są świeże? Szparagi powinny mieć zamknięte główki, błyszczącą skórkę i giętką łodygę.
Białe szparagi, jako jedyne, musimy obrać przed gotowaniem. Należy zrobić to bardzo cienko, nie naruszając główki. Przy pozostałych rodzajach szparagów odcinamy twarde końcówki i łuski na łodygach.
Jak je przygotować? Najlepiej na parze - dzięki temu zachowamy najcenniejsze składniki odżywcze i wydobędziemy naturalny smak szparagów. Kruche i soczyste szparagi można podawać z masłem, sosem holenderskim lub beszamelowym jako przystawkę, samodzielne danie lub dodatek do mięsa.