kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Skomponuj zdrowy jadłospis na lato
2015/7/10 0:00:00

W sezonie letnim porzucamy jedzenie ciężkich i tłustych potraw, do czego przyczyniają się wysokie temperatury. Pogoda zdaje się zmuszać do zmiany nawyków żywieniowych. Jak w prosty sposób dokonać metamorfozy dotychczasowej diety bez liczenia kalorii w czasie wakacyjnego urlopu? Jak tego dokonać, podpowiada Anna Różyk – ekspert ds. żywienia współpracujący z marką Lubella.

Wraz z początkiem lata powinniśmy pomyśleć nie tylko o zmianie naszej garderoby, ale także nawyków żywieniowych. W końcu kto z nas nie chciałby zaskoczyć na plaży piękną figurą i świetną formą . Wielu z nas słowo „dieta” kojarzy się z wyrzeczeniami, uciążliwymi ograniczeniami, czy liczeniem kalorii. Nic bardziej mylnego! Wystarczy jedynie odrobina silnej woli oraz zastosowanie kilku prostych zasad odżywiania, a sukces będzie gwarantowany.

Odpowiednio skomponowany jadłospis

Mówi się, że człowiek jest tym co je. Jedzenie wpływa nie tylko na nasze zdrowie i wygląd. To od niego w dużej mierze zależy również nasze samopoczucie oraz pozytywne nastawienie do życia. Dlatego zadbajmy o to, by codzienne menu było skomponowane w odpowiedni sposób.

Najważniejszą zasadą zdrowego oraz racjonalnego odżywiania jest właściwa ilość składników odżywczych w codziennej diecie. Białko, węglowodany oraz tłuszcze nienasycone z pewnością powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Dieta musi być bogata przede wszystkim w węglowodany, które powinny stanowić 55-60% naszych posiłków, ponieważ są one głównym źródłem energii. Znajdziemy je przede wszystkim w produktach zbożowych – makaronach, kaszach oraz roślinach strączkowych. Drugim niezwykle ważnym składnikiem są tłuszcze nienasycone, które również są doskonałym źródłem energii (25-30% diety). Znajdziemy je przede wszystkim w morskich rybach, oliwie oraz orzechach. Białko z którego czerpiemy około 12-14% energii, jest podstawowym budulcem naszego organizmu. Dlatego zadbajmy o to, by codzienny jadłospis był bogaty w chude mięsa, jaja oraz jogurty, szczególnie, jeśli regularnie uprawiamy sport, ponieważ to właśnie białka odpowiadają za budowę masy mięśniowej.

Codzienne menu

Najważniejszą zasadą zdrowego odżywania jest zjadanie 3 głównych posiłków oraz 2 przekąsek. Pamiętajmy, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który daje nam energię do działania i pobudza nasz metabolizm na cały dzień. Pierwszy posiłek musi być bogaty w węglowodany, dlatego też owsianka czy miska płatków żytnich z dodatkiem sezonowych owoców to idealny wybór. Na lunch doskonałą propozycją jest sałatka z dodatkiem ryby oraz kaszy. Jeżeli sałatka wydaje Ci się nudną propozycja, skomponuj oryginalny dressing, który z pewnością doda smaku i wyrazistości Twojej potrawie. Obiad natomiast, szczególnie ten jedzony pod wieczór, powinien być skomponowany z lekkich oraz łatwostrawnych produktów. W tej roli idealnie sprawdzą się gotowane warzywa oraz makaron.

Sezon letni to idealny okres na dostarczanie sobie świeżych warzyw i owoców, które są bogatym źródłem witamin i minerałów. 5 porcji warzyw i owoców spożywanych codziennie pozwoli zachować nam dobre samopoczucie oraz piękny wygląd nie tylko podczas letnich dni. W roli lekkiej przekąski doskonale sprawdzą się również koktajle na bazie owoców oraz soki owocowe.

Nie zapominajmy jednak jak ważnym uzupełnieniem diety jest aktywności fizyczna. Słońce, wysokie temperatury w ciągu dnia i ciepłe wieczory zachęcają nas do spędzania czasu na rowerze, rolkach czy też pływaniu. Jeśli więc siłownia czy fitness wydają Ci się męczącą i nudną formą sportu, wybieraj aktywności, w które możesz zaangażować swoją rodzinę i znajomych, w ramach wspólnego spędzania czasu na świeżym powietrzu.

Strony: [1] [2] następna »

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, lato, makaron, szparagi, urlop


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »