kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Smak Bożego Narodzenia czyli świąteczna zupa grzybowa
2014/12/10 12:20:00

Zapach grzybów jest jednym z tych aromatów, które bardzo kojarzą nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Potraw z tych leśnych przysmaków nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole. Prezentujemy przepis na tradycyjną, aromatyczną i aksamitną zupę grzybową.

Zupa grzybowa to tradycyjna potrawa wigilijna i nie może jej zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Zapewne każda Pani Domu posiada swój autorski pomysł na to wyjątkowe danie, warto jednak czasami spróbować czegoś nowego – zwłaszcza, jeśli to nowe smakuje i prezentuje się wyśmienicie. Gwarantujemy, że aromat świątecznej zupy grzybowej wg naszego przepisu na zawsze już stanie się nieodzownym elementem magicznego nastroju grudniowych uroczystości.

Składniki:
* 250 g mrożonych grzybów (na przykład mieszkanka grzybów leśnych Devaldano zawierająca kurki, borowiki, podgrzybki i maślaki lub same mrożone borowiki krojone w kostkę Devaldano )
* cebula
* litr bulionu warzywnego
* szklanka mleka
* połowa szklanki białego, wytrawnego wina
* pęczek natki pietruszki
* 2 ząbki czosnku
* sól, pieprz, masło, śmietana kremówka

Przygotowanie:

W głębokim rondlu (możemy także użyć garnka) rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Szklimy i wrzucamy mieszankę mrożonych grzybów. Solimy i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu większej części wody (nie odparowujmy całości), dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i zalewamy winem. Zwiększamy ogień i po ok. 3 minutach dolewamy bulion oraz mleko (kolejność jest ważna). Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Odstawiamy z ognia i dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku. Możemy dodać 4 łyżki śmietany kremówki. Serwujemy ze świeżą natką pietruszki – wspaniale podkreśli aromatyczny smak leśnych grzybów. Zupę można podać z pieczywem, grzankami, uszkami lub innymi dodatkami dobranymi wg własnych upodobań. Gotowe!



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: Boże Narodzenie, kuchnia, zupa grzybowa, Święta


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»