Smak letnich owoców zachowaj w zamrażarce aż do zimy!
2012/6/24 13:20:00
To właśnie teraz, kiedy na straganach pojawiają się dorodne sezonowe owoce - truskawki, maliny i jagody warto pomyśleć jak ich smak i zapach zatrzymać na długie miesiące. Jest na to sposób: zdrowe i soczyste wystarczy włożyć do torebki i wrzucić do zamrażarki.
Do mrożenia wybieramy owoce w szczycie letniego sezonu - wtedy kiedy są najlepsze i najtańsze.
Owoce należy umyć i dokładnie wysuszyć. To ważne ponieważ nadmiar wody, może spowodować, że owoce już po rozmrożeniu będą wodniste i stracą swój smak.
Pamiętajmy także, aby z truskawek czy malin obrywać szypułki.
Najlepiej mrozić owoce w temperaturze od - 18C do -23C. Proces mrożenia w takiej temperaturze trwa krócej, a powstające w owocach kryształki lodu są małe, co pozwoli na ich szybsze rozmrożenie.
Owoce wkładamy do specjalnych torebek przeznaczonych do mrożenia produktów
Jeśli chcemy zamrozić produkty o płynnej konsystencji, warto użyć torebek strunowych. Posiadają one szczelne zamknięcie, które umożliwia łatwe i wielokrotne otwieranie torebki. Co ważne, są one wielokrotnego użytku i mogą być zmywane w zmywarce do naczyń.
Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie owoców, dzięki któremu zachowują one swoje cenne właściwości odżywcze i walory smakowe. Dodatkowo, mrożąc je samodzielnie w domu, mamy pewność, że wykorzystamy tylko te najlepsze i najładniejsze.