kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Smak letnich owoców zachowaj w zamrażarce aż do zimy!
2012/6/24 13:20:00

To właśnie teraz, kiedy na straganach pojawiają się dorodne sezonowe owoce - truskawki, maliny i jagody warto pomyśleć jak ich smak i zapach zatrzymać na długie miesiące. Jest na to sposób: zdrowe i soczyste wystarczy włożyć do torebki i wrzucić do zamrażarki.

  1. Do mrożenia wybieramy owoce w szczycie letniego sezonu - wtedy kiedy są najlepsze i najtańsze.
  2. Owoce należy umyć i dokładnie wysuszyć. To ważne ponieważ nadmiar wody, może spowodować, że owoce już po rozmrożeniu będą wodniste i stracą swój smak.
  3. Pamiętajmy także, aby z truskawek czy malin obrywać szypułki.
  4. Najlepiej mrozić owoce w temperaturze od - 18C do -23C. Proces mrożenia w takiej temperaturze trwa krócej, a powstające w owocach kryształki lodu są małe, co pozwoli na ich szybsze rozmrożenie.
  5. Owoce wkładamy do specjalnych torebek przeznaczonych do mrożenia produktów
Jeśli chcemy zamrozić produkty o płynnej konsystencji, warto użyć torebek strunowych. Posiadają one szczelne zamknięcie, które umożliwia łatwe i wielokrotne otwieranie torebki. Co ważne, są one wielokrotnego użytku i mogą być zmywane w zmywarce do naczyń.

Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie owoców, dzięki któremu zachowują one swoje cenne właściwości odżywcze i walory smakowe. Dodatkowo, mrożąc je samodzielnie w domu, mamy pewność, że wykorzystamy tylko te najlepsze i najładniejsze.



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: mrożenie owoców, owoce, owoce jagodowe, przetwory


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»