kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Spaghetti w roli głównej
2014/11/9 20:20:00

To jeden z typów makaronu bardzo lubianych na Starym Kontynencie. Trzeba pamiętać, że to również nazwa dania, które bardzo lubimy. Bolognese, napoli i carbonara – to podstawowe potrawy, które określa się mianem spaghetti. Oto przepisy na klasykę w najlepszym wydaniu.

Do tego typu dań można użyć wielu rożnych makaronowych kształtów, jednak najbardziej popularnym jest długa nitka. Poniżej prezentujemy 3 podstawowe przepisy na pyszne spaghetti.

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese podajemy z sosem bolońskim. Jest to mięsny sos, który swój smak zawdzięcza m.in. długiemu gotowaniu.

Czas przygotowania: ok. 3 godzin
Porcja dla 4 osób
fot. Spaghetti Bolognese

Składniki:
Międzybrodzki Makaron spaghetti – 500 g
Mięso mielone wołowo-wieprzowe – 500 g
Bulion mięsny – 2 szklanki
Cebula – 2 szt.
Marchew – 1 szt.
Seler naciowy – 1 szt.
Przecier pomidorowy – 2 łyżki
Śmietanka – 1/2 szklanki
Czerwone półwytrawne wino – 2 szklanki
Oliwa
Oregano
Sól, pieprz

Wykonanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
Cebulę, marchew oraz seler drobno siekamy i podsmażamy na oliwie.
Do warzyw dodajemy mięso i smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Do mięsa dolewamy wino i mieszając czekamy, aż wyparuje.
Dodajemy przecier pomidorowy, a następnie doprawiamy pieprzem, solą oraz oregano.
Dodajemy bulion. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając.
Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy według uznania i podajemy z makaronem.

Strony: [1] [2] [3] następna »

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: kuchnia, kuchnia włoska, makaron, spaghetti


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»