Jeżeli musimy przygotowywać samodzielnie posiłki dla rodziny w czasie letniego wypoczynku, warto pomyśleć o potrawach, które przyrządzimy szybko, a które będą jednocześnie pożywne. Jakie dania wybierać, aby rodzinny posiłek był zdrowy, a przede wszystkim nie wymagał długotrwałych przygotowań?
Lato to doskonały czas na próbowanie nowych smaków. Dalekie podróże sprzyjają kulinarnym inspiracjom. Kosztowanie kuchni regionu, który się odwiedza to punkt obowiązkowy każdej wyprawy. Codzienne wizyty w pobliskich restauracjach i barach to nie lada obciążenie dla naszej kieszeni. Warto więc mieć w zanadrzu alternatywę. - Tutaj polecam makaron, który jest szybkim w przygotowaniu oraz smacznym, zdrowym i pożywnym rozwiązaniem na domowy obiad, również podczas wakacji. Nie tylko daje uczucie sytości, ale również jest bogaty w wiele witamin i składników mineralnych. Jako baza do posiłku stwarza mnóstwo możliwości kulinarnych połączeń – mówi Piotr Ceranowicz, kucharz współpracujący z marką Lubella.
Obiad jak w domu w niecałe 25 minut!
Jak połączyć smaczny, pożywny posiłek z czasem na wakacyjny relaks? W końcu urlop to czas odpoczynku i zdobywania nowych doświadczeń. Często decydujemy się na niezdrowe - błyskawiczne jedzenie po to aby oszczędzić czas na przygotowanie posiłku. Czas to zmienić. Jako bazę do posiłku można wybrać dostępne na rynku formy makaronów od nitek, przez świderki po kolanka czy pióra. Można się również zdecydować na zdrowe i pożywne kasze: gryczaną, jęczmienną oraz pszenną. Połączenie tych produktów z dowolnymi warzywami, mięsem, rybami lub owocami to obiad, który można przyrządzić w kilka minut. Dobry sos to podstawa!
Smacznym dodatkiem do makaronów mogą być sosy: boloński, pikantny z oliwkami, warzywny, słodko-kwaśny lub z grzybami. Można przyrządzić je własnoręcznie lub skorzystać z gotowych propozycji. - Jakie sosy są najlepszym dodatkiem? Cóż, wszystko zależy od tego na co mamy ochotę! Z portfolio marki Lubella możemy stworzyć dania kuchni m.in. włoskiej, polskiej, węgierskiej czy chińskiej. Możemy połączyć sos z makaronem lub kaszą i gotowe! 25 minut na przyrządzenie smacznego dania to idealne rozwiązanie na wypady campingowe, którym chcemy nadać egzotycznego akcentu. Naturalna, nierówna struktura sosów Lubella świadczy o tym, że powstały one z krojonych i przecieranych pomidorów, dzięki czemu ich smak jest wyjątkowo intensywny. Ja osobiście wybierając się na wakacje, w czasie których mam gotować wybieram sprawdzoną i gotową opcję od Lubelli. Zapraszam do spróbowania przepisów umieszczonych na opakowaniach sosów. Jestem przekonany, że wkradną się w stałe domowe menu, nie tylko to wakacyjne! – dodaje Ceranowicz.
Pełnoziarniste spaghetti z sosem bolońskim
Składniki: * Lubella Sos Boloński (1 szt.) * Makaron Lubella Pełne Ziarno spaghetti (400 g) * Mleko (25 ml) * Nać pietruszki (1 łodyga) * Mięso mielone wieprzowe (30 dag) * Bułka (1 szt.) * Czerwona cebula (1 szt.) * Czosnek (2 ząbki) * Olej (2 łyżki) Przygotowanie: Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek oraz cebulę, a następnie dodaj mięso mielone. Chwilę przesmaż. Wlej sos i duś parę minut. Pod koniec duszenia dodaj ugotowany wcześniej makaron, wymieszaj.