A oto kilka ciekawostek na temat wartości odżywczych siedmiu popularnych potraw świątecznych.
1. Śledź wigilijnyŚledź to tłusta ryba, jakże bardzo zdrowa. Zamiast w śmietanie warto przygotować go w jogurcie greckim, którego konsystencja i smak nadaje większej wyrazistości każdej potrawie, a zawarte w nim bakterie probiotyczne zwiększają odporność organizmu i przyspieszają proces trawienia.
Warto wiedzieć:
Porcja 10 dkg śledzia np. w oleju zawiera ok. 20 jdn. witaminy D, ponad 4,5 mg witaminy E i ok.3,00mg niacyny.
Śledź bogaty jest w kwasy tłuszczowe, 100g zawiera 2,7g kwasu omega 3 (dzienna dawka to 1g) oraz 2,67g kwasu omega 6 (dzienna dawka to ok. 5g).
2. Barszcz czerwony z burakówBuraki zawierają potas, witaminę C, wapń i sód... Nasz organizm przyswaja potas tylko w towarzystwie sodu, i właśnie burak, który posiada właściwą proporcję sodu i potasu jest najlepszym źródłem tego potrzebnego dla naszego organizmu pierwiastka.
Warto wiedzieć:
10 dkg buraków zawiera 348 mg potasu (dzienna dawka to 2 – 3 g), 10,0mg witaminy C, 41mg wapnia i 52 mg sodu (dzienna dawka 2 – 3 g).
3. Uszka z grzybami Aby uszka były zdrowsze warto zrobić je z mąki orkiszowej zamiast pszennej - zmielone ziarna orkiszu z polskich upraw to świetna mąka do każdego rodzaju ciasta. Ziarna orkiszu są bogatym źródłem witamin (A D i E) jak również fosforu, żelaza i cynku, a także miedzi, manganu i kobaltu. Mąkę orkiszową zdecydowanie polecam osobom, którym zależy na kontrolowaniu swojej wagi.
A co z grzybami? Mówi się, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, że to tylko chityna, a na dodatek w całości wydalana z organizmu. Tymczasem grzyby zawierają witaminy A, C, D, PP i z grupy B, a także sole mineralne potasu, fosforu, wapnia, sodu i żelaza. Ponadto, dzięki dużej zawartości wody (80-90% w grzybie ) oraz błonnika, przyrządzone z nich potrawy są szczególnie polecane dla osób walczących z nadwagą - grzyby są niskokaloryczne i zawierają 21 procent zalecanej dziennej dawki selenu i jedną trzecią miedzi.
Warto wiedzieć:
Grzyby są ciężkostrawne, dlatego należy jeść je powoli - w jamie ustnej powinny być przemielone i rozdrobnione (nie należy ich łykać w kawałkach).