Większość przypraw zawiera olejki eteryczne i garbniki, które hamują rozwój szkodliwych mikroorganizmów i bakterii i mają działanie przeciwzapalne. Oprócz tego znajdziemy w nich glikozydy działające łagodząco na górne drogi oddechowe i regulujące pracę serca, a także kwasy organiczne i gorycze wpływające korzystnie na procesy trawienne.
Przygotowując wilijną kapustę czy świąteczne ciasta często sięgamy po różnego rodzaju przyprawy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pachnący proszek czy ziarenka dają nie tylko wspaniały zapach i smak przygotowywanym potrawom, ale mają także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.
Dobrze dobrane przyprawy potrafią zmienić nawet najbardziej banalną potrawę w prawdziwe kulinarne arcydzieło, ale bywa i na odwrót: zbyt duża ich ilość lub niewłaściwe zastosowanie może zepsuć cały efekt. Warto więc poznać właściwości i zastosowanie najpopularniejszych „świątecznych” przypraw i błysnąć przed rodziną talentem kulinarnym.
Cynamon czyli sproszkowana (lub nie) kora drzewa cynamonowca jest jedną z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Używany jest najczęściej do przyprawiania ciast, napojów, kompotów i potraw z ryżu, ale np. w kuchni arabskiej dodaje się go także do mięs. Cynamon dodajemy zawsze pod koniec gotowania, gdyż długo gotowany może nadawać potrawom gorzki smak. W medycynie ludowej cynamon stosowany jest w leczeniu przeziębień, chorób kobiecych i biegunek.
Goździki to suszone pąki goździkowca korzennego. Stosujemy je zazwyczaj do aromatyzowania kompotów, win, likierów, ciast i marynat, a także do szpikowania mięsa. Olejek lotny zawarty w goździkach pomaga przy bólach zębów i dziąseł i odświeża oddech, a występujący w nich eugenol ma działanie antynowotworowe.
Gałka muszkatołowa to nasiona muszkatołowca – wiecznie zielonego drzewa. Używana jest najczęściej do potraw z warzyw i ziemniaków, a także do mięs, zup, ciast (zwłaszcza pierników) i napojów. W medycynie wschodniej stosowana jest w leczeniu oskrzeli, bezsenności, reumatyzmu i wzdęć. Uwaga: spożywanie zbyt dużych ilości gałki może wywoływać halucynacje, senność lub euforię!
Imbir – przyprawa kojarząca się nam dzisiaj głównie z kuchnią orientalną, był stosowany już w dawnej Polsce. Stosowany jest głównie do ciast (pierników, herbatników), mięs, flaków, pasztetów, marynat i napojów (alkoholi, herbaty). Ma bardzo szerokie zastosowanie w medycynie: leczy reumatyzm, alergie, bóle głowy i dolegliwości menstruacyjne, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, działa moczopędnie i przeciwwymiotnie, reguluje pracę woreczka żółciowego, łagodzi kaszel i stany zapalne gardła, a także mdłości.