Już za kilka dni - 12 kwietnia obchodzić będziemy Światowy Dzień Czekolady. Z okazji tego święta łasuchów warto przypomnieć, że ten smakołyk powstaje na bazie ziarna kakaowca. Czekolada była znana już w starożytności, a stała się popularna w XVII wieku. Pierwsza tabliczka czekolady powstała sto lat później. O wpływie czekolady na nasz organizm rozmawiamy z Agnieszką Piskałą, specjalistką ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.
Jakie słodycze wybierają Polacy?
Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”: Większość badań wykazuje, że spośród słodyczy Polacy najczęściej wybierają czekoladę. Rocznie zjadamy 2,5 kg tego smakołyku. Panowie preferują czekoladę gorzką ze względu na wytrawny smak. Natomiast panie i dzieci częściej sięgają po mleczną. Jaka czekolada jest najzdrowsza?
Najlepsza dla naszego organizmu jest czekolada gorzka zawierająca co najmniej 70% kakao. Bogata w żelazo, wapń, fosfor, potas, witaminy A, D,E i z te grupy B w składzie ma też mniej cukrów, które powinniśmy ograniczać w codziennej diecie. Czym jest surowa czekolada?
Czekolada produkowana metodą raw polega na zastosowaniu nieprażonego ziarna kakaowego, a proces konszowania przeprowadzany jest w temperaturze 42 stopni Celsjusza. Do produkcji tego typu czekolad wykorzystuje się wyłącznie ekologiczne ziarno kakao, a poza nim nektar palmowy, który ma właściwości słodzące, ale znacznie niższy indeks glikemiczny niż cukier czy masło kakaowe. Surowce, wykorzystywane w produkcji surowej czekolady, pochodzą z objętych kontrolą jakości źródeł – sprowadzane są bezpośrednio od certyfikowanych producentów z Ameryki Południowej i Azji. Dodatkami wykorzystywanymi do czekolad raw są przede wszystkim jagody goi, owoce acai, morwa biała czy mielone ziarno kawy, które dodatkowo zwiększają wartość żywieniową całej tabliczki.
Czy są sytuacje kiedy czekolada jest szczególnie polecana?
Często słodycze są postrzegane jako produkty niezdrowe i takie, które należy wyeliminować z diety. Tymczasem należy pamiętać, że słodkie przekąski dają nam szybki zastrzyk energii. W sytuacji kiedy czeka nas wzmożony wysiłek intelektualny lub fizyczny słodycze mogą być naszym sprzymierzeńcem. Podczas nauki lub wędrówki w górach zawsze warto mieć przy sobie kilka kawałków czekolady.
W jaki sposób czekolada wpływa na organizm?
Czekolada zawiera dużo ważnych składników odżywczych, które są nam niezbędne, a jednocześnie dobrze zbilansowane w takim produkcie. Dla porównania – niektóre ciastka i cukierki mogą zawierać dużo konserwantów czy substancji „poprawiających” ich prezentację i sprawiających, że jemy je oczami. Niestety takie produkty niekoniecznie są zdrowe dla naszego organizmu. Czekolada dzięki flawonoidom doskonale wpływa na organizm: zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, opóźnia procesy starzenia, ogranicza utlenianie złego cholesterolu. Jednym słowem jest najzdrowszą przekąską. Jak czekolada wpływa na nasze samopoczucie?
Ziarno kakaowca, które wchodzi w skład czekolady jest niezwykle bogate w magnez warunkujący prawidłowe działanie układu nerwowego. Jednocześnie pierwiastek ten sprzyja przy wytwarzaniu serotoniny – hormonu szczęścia, który poprawia nastrój i pomaga zwalczyć stres. Dzięki temu czujemy się szczęśliwi i odprężeni.
W jakich ilościach powinno się spożywać czekoladę?
Umiar w spożywaniu każdego produktu to klucz do sukcesu. Tak samo jest z czekoladą. Zjedzenie czterech kawałków powinno być wystarczające i nie trzeba sięgać po więcej. To optimum zarówno pod względem żywieniowym, jak i takim, które daje uczucie.