Na całym świecie święto znane jako World Pasa Day. Statystki mówią, że przeciętny Włoch zjada około 26 kg makaronu rocznie, na drugim miejscu plasuje się Wenezuela i Tunezja z wynikiem o połowę mniejszym – 12 kg.
Z roku na rok producenci makaronów nadają swoim produktom nowych kształtów, rozmiarów, a nawet kolorów. Makaronowy savoir-vivre mówi, że najcieńsze makarony spożywamy najczęściej w zupach, wstążki i paski podawane są zazwyczaj z sosami, a wymyślne pierożki i rurki w formie zapiekanej lub w sałatkach – mówi Beata Szostak, ekspert z firmy Międzybrodzki Makaron. Sprzedaż makaronu w Polsce z roku na rok rośnie. Polacy chętnie zastępują nim popularne ziemniaki i ryż. Dzieje się tak ponieważ z zachodu stale napływają do nas nowe trendy kulinarne.
Z powyższych informacji wynika, że Polacy coraz bardziej kochają bogaty świat makaronu, warto zatem 25 października dołączyć do ludzi z całego świata i…świętować ten dzień makaronową ucztą!
Czy wiesz że…- stugramowa porcja makaronu zawiera ok. 110 kalorii
- makaron jest rewelacyjnym źródłem węglowodanów, witamin z grupy B oraz żelaza
- w Chinach jedzono makaron już 5 tysięcy lat p.n.e.
- Al dente - oznacza, że makaron powinien być jędrny, lekko twardy i stawiać delikatny opór zębom
- najpopularniejszy makaron na świecie to spaghetti, w Polsce – krajanka
- istnieje ponad 600 kształtów makaronu