Kawa kryje w sobie wiele tajemnic. Pijąc filiżankę aromatycznej kawy, mało kto zdaje sobie sprawę, np. z tego, że w I tysiącleciu p. n. e. owoce kawy spożywano z dodatkiem soli i masła. Metoda preparowania i prażenia nasion rozpowszechniła się dopiero wtedy, gdy kupcy arabscy przywieźli kawę do Jemenu w XIII wieku. Od tamtej pory kawa wyrusza na podbój Europy.
Pierwszy krok – przygotowanie ziaren
Sposób przygotowywania ziaren kawy zmieniały się na przestrzeni stuleci. Najstarsza metoda, stosowana do dziś, polega na suszeniu owoców kawowca na matach przez 2-3 tygodnie. Następnie owoce obiera się, oddzielając ziarna od miąższu. Innym, bardziej skomplikowanym sposobem, jest „metoda wodna” stosowana do obróbki najlepszych odmian kawy. Najpierw wsypuje się owoce do wody i wyławia tylko te pływające na powierzchni. Potem uwalnia się nasiona z miąższu pod bieżącą wodą. Następnie ziarna zanurza się w wodzie i zostawia do fermentacji. Na sam koniec myje się je i suszy na słońcu.
Tak przygotowane ziarna mogą zostać poddane obróbce cieplnej. Palone surowe ziarna kawy zyskują aż 700 związków aromatyczno-smakowych, podczas gdy kawa zielona ma ich zaledwie 25. Kawę pali się ok. 15 minut w temp. 200 - 300 stopni, zazwyczaj w kraju docelowym, co gwarantuje najwyższą jakość, pełen smak i niezwykły aromat. Specjalistyczne palarnie kawy powstały dość późno. W Polsce pierwszy tego typu zakład założony został dopiero w 1822 roku. Wcześniej ziarna kawy sprzedawano w postaci surowej, a palono je w skomplikowanych maszynkach znajdujących się w domach.
Drugi krok – parzenie
Tradycyjny sposób przygotowywania gorącego napoju polegał na zalewaniu mielonych ziaren kawy gorącą wodą. Przełomowym wynalazkiem okazał się filtr, wymyślony w 1809 roku przez Melittę Bentz. By poprawić jakość swojego ulubionego napoju, użyła po prostu kartki z zeszytu swojego syna.
Dziś kawę przygotowuje się przeważnie w ekspresach przelewowych, w których woda przepływa automatycznie przez filtr ze zmieloną kawą.
Rośnie również popularność ekspresów ciśnieniowych, które służą do przyrządzania espresso, stanowiącego podstawę innych napojów kawowych takich jak Latte, macchiato czy cappuccino. W XX wieku niezwykle popularna, ze względu na łatwość przygotowywania, stała się kawa rozpuszczalna, w postaci granulek, proszku lub kryształków. Ma rożne walory smakowe, moc i aromat.