Charakterystyczne, okrągłe, niewysokie ciasto wypełnione dowolnym farszem, słodkim lub słonym, to właśnie tarta. Wywodzi się z kuchni francuskiej, ale jej różnorodne wersje można spotkać niemal w każdej cukierni i kawiarni. Upieczenie tarty nie wymaga specjalnych umiejętności, wystarczy odrobina dobrych chęci, świeże składniki świetnej jakości i… okrągła foremka, najlepiej z falistym brzegiem.
Podstawę słodkiej tarty przygotowuje się najczęściej z ciasta kruchego, a następnie po podpieczeniu wypełnia ulubionym nadzieniem – kremem, budyniem, twarożkiem i dekoruje owocami. To dość prosta wersja wypieku, która doskonale sprawdza się latem, gdy szukamy lekkiego, soczystego deseru na upalne dni.
Ciasto na tartę powinno być dość zwarte, aby utrzymać krem i owoce, lecz niezbyt twarde. Kruchość zapewni mu tłuszcz dobrej jakości, na przykład margaryna Palma z Murzynkiem, oraz odpowiednie proporcje pozostałych składników. Co ważne, podstawa z ciasta nie może być za gruba, bo zdominuje smak nadzienia, a także utrudni ładne pokrojenie wypieku na porcje.
O jednym trzeba zawsze pamiętać. Aby otrzymać idealnie płaski spód tarty, należy foremkę z surowym ciastem wypełnić specjalnymi ceramicznymi kuleczkami, które obciążą ciasto podczas pieczenia. Dzięki temu, nie zabraknie miejsca na krem i owoce. Jeśli nie mamy specjalnych kuleczek, równie dobrze w roli obciążnika sprawdzi się… suche i twarde ziarno fasoli czy grochu!
Tarta ma jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę - wystarczy mieć jeden sprawdzony przepis, by co weekend serwować bliskim różne owocowe wariacje ulubionego deseru. Uniwersalny przepis na niebiańską tartę z malinami polecamy poniżej. Wypróbuj go i sama zdecyduj, z jakimi owocami podasz tartę następnym razem.
Niebiańska tarta z malinamiCiasto:
150 g mąki pszennej
25 g cukru
125 g schłodzonej margaryny Palma z Murzynkiem
1 łyżka wody
Nadzienie:
350 g tłustego twarogu
4 łyżki śmietanki kremówki
3 jajka
125 g cukru
500 g świeżych malin lub innych sezonowych owoców (truskawek, jagód, porzeczek, poziomek…)
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto szybko zagnieć, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki na tartę o średnicy ok. 21 cm. Ciasto nakłuj widelcem i włóż ponownie do lodówki na ok. 15 minut.
Nagrzej piekarnik do 190 st. C.
Do foremki z ciastem włóż kawałek folii aluminiowej i wsyp fasolki, które obciążą ciasto podczas pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach usuń folię i fasolki i piecz kolejne 15 minut.
Aby przygotować nadzienie, utrzyj na gładką masę twaróg ze śmietanką, jajkami i cukrem.
Gotowe nadzienie wyłóż na podpieczony spód i wstaw tartę do piekarnika. Piecz przez 35 minut w temperaturze 170 st. C.
Wystudzone ciasto udekoruj malinami lub innymi owocami sezonowymi.
www.wypiekiudane.pl