kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Tarta z malinami - sposób na owoce sezonowe
2014/7/15 17:47:54

Jak w szybki, a zarazem efektowny sposób podać owoce sezonowe? Warto sięgnąć po tarty, które pozwalają na kulinarne eksperymenty. Wystarczy wybrać sprawdzony przepis na ciasto na tartę, dodać ulubione owoce sezonowe, np. jagody, maliny czy porzeczki i pyszny deser gotowy.

Charakterystyczne, okrągłe, niewysokie ciasto wypełnione dowolnym farszem, słodkim lub słonym, to właśnie tarta. Wywodzi się z kuchni francuskiej, ale jej różnorodne wersje można spotkać niemal w każdej cukierni i kawiarni. Upieczenie tarty nie wymaga specjalnych umiejętności, wystarczy odrobina dobrych chęci, świeże składniki świetnej jakości i… okrągła foremka, najlepiej z falistym brzegiem.

Podstawę słodkiej tarty przygotowuje się najczęściej z ciasta kruchego, a następnie po podpieczeniu wypełnia ulubionym nadzieniem – kremem, budyniem, twarożkiem i dekoruje owocami. To dość prosta wersja wypieku, która doskonale sprawdza się latem, gdy szukamy lekkiego, soczystego deseru na upalne dni.

Ciasto na tartę powinno być dość zwarte, aby utrzymać krem i owoce, lecz niezbyt twarde. Kruchość zapewni mu tłuszcz dobrej jakości, na przykład margaryna Palma z Murzynkiem, oraz odpowiednie proporcje pozostałych składników. Co ważne, podstawa z ciasta nie może być za gruba, bo zdominuje smak nadzienia, a także utrudni ładne pokrojenie wypieku na porcje.

O jednym trzeba zawsze pamiętać. Aby otrzymać idealnie płaski spód tarty, należy foremkę z surowym ciastem wypełnić specjalnymi ceramicznymi kuleczkami, które obciążą ciasto podczas pieczenia. Dzięki temu, nie zabraknie miejsca na krem i owoce. Jeśli nie mamy specjalnych kuleczek, równie dobrze w roli obciążnika sprawdzi się… suche i twarde ziarno fasoli czy grochu!

Tarta ma jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę - wystarczy mieć jeden sprawdzony przepis, by co weekend serwować bliskim różne owocowe wariacje ulubionego deseru. Uniwersalny przepis na niebiańską tartę z malinami polecamy poniżej. Wypróbuj go i sama zdecyduj, z jakimi owocami podasz tartę następnym razem.


Niebiańska tarta z malinami


fot. Tarta malinowa_Bielmar_PalmaCiasto:
150 g mąki pszennej
25 g cukru
125 g schłodzonej margaryny Palma z Murzynkiem
1 łyżka wody

Nadzienie:
350 g tłustego twarogu
4 łyżki śmietanki kremówki
3 jajka
125 g cukru
500 g świeżych malin lub innych sezonowych owoców (truskawek, jagód, porzeczek, poziomek…)

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto szybko zagnieć, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki na tartę o średnicy ok. 21 cm. Ciasto nakłuj widelcem i włóż ponownie do lodówki na ok. 15 minut.
Nagrzej piekarnik do 190 st. C.
Do foremki z ciastem włóż kawałek folii aluminiowej i wsyp fasolki, które obciążą ciasto podczas pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach usuń folię i fasolki i piecz kolejne 15 minut.
Aby przygotować nadzienie, utrzyj na gładką masę twaróg ze śmietanką, jajkami i cukrem.
Gotowe nadzienie wyłóż na podpieczony spód i wstaw tartę do piekarnika. Piecz przez 35 minut w temperaturze 170 st. C.
Wystudzone ciasto udekoruj malinami lub innymi owocami sezonowymi.

www.wypiekiudane.pl


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: ciasto, maliny, tarta


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»