Tatar kojarzy nam się najczęściej z potrawą przyrządzaną z surowego mięsa wołowego. Można go jednak przygotować również w wersji rybnej - z surowej bądź wędzonej ryby. Oto prosty przepis na tatar z łososia w licznym towarzystwie pomidorów.
Składniki dla 4 osób: * 1 puszka pomidorów bez skórek Valfrutta 425g * 200 g łososia świeżego ( filet ) * 100 g wędzonego łososia * 1/2 cukinii * 1 pęczek bazylii * 1 łyżka sosu sojowego * 1 pęczek koperku (lub kopru włoskiego) * oliwa z oliwek Olitalia * sól i pieprz
Sposób przygotowania: Pokrój pomidory w kostkę, usuń nasiona i włóż do dużej miski. Dopraw oliwą, solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek. Posiekaj świeżego i wędzonego łososia i przełóż do osobnej miski. Dodaj startą cukinię, sos sojowy, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Przełóż tatar do foremek na małe tatry ( aby nadać im odpowiedni kształt na talerzu) Podając udekoruj sosem z pomidorów.