Jarzyny to niezastąpiony sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. To ważne szczególnie w okresie poprzedzającym jesienne szarugi, kiedy dużo trudniej o zdrową dietę i urozmaicony jadłospis. Chcąc zapobiec różnym dolegliwościom, już teraz należy stosować właściwą dietę. Marchew, kalafior, fasola, groszek i kalarepa znakomicie wzmocnią odporność każdego zmęczonego organizmu i pobudzą uśpioną przemianę materii.
Bukiet warzyw to niezawodne źródło cennych dla zdrowia składników. W warzywach ukryte są m.in. witaminy C i A. Są szczególnie ważne, ponieważ to one w dużym stopniu chronią przed przeziębieniami. Bogata w witaminę A kalarepa pomaga zachować dobry wzrok i sprzyja właściwej regeneracji komórek organizmu. Warto o tym pamiętać, gdyż jesienny brak promieni słonecznych może wywoływać okresowe pogorszenie widzenia. Poza witaminami A i C, warzywa dostarczą naszemu organizmowi także witamin z grupy B oraz soli mineralnych, m.in. sodu, potasu, wapnia, żelaza i magnezu.
Warzywa urozmaicają smak zarówno dań rybnych, jak i mięsnych. To również doskonała baza do łatwych w przygotowaniu dań głównych. Bez wątpienia, taki posiłek wpłynie korzystnie zarówno na kondycję naszego ciała, jak i duszy.