Nadchodzi Boże Narodzenie, po nim zaś Sylwester i karnawałowe spotkania, wino jest świetnym dodatkiem do świątecznych obiadów, sylwestrowych imprez i innych towarzyskich spotkań. Zastanawiałeś się jednak jak podawać ów trunek, z czym podać wino różowe, jaką temperaturę powinno mieć białe wino lub też jak trzymać kieliszek do wina czerwonego?
Abyś już zawsze mógł czuć się swobodnie w różnych sytuacjach przy stole, zapoznaj się z kilkoma wskazówkami dotyczącymi podawania wina.
Po pierwsze: z czym podawać
Jeśli planujesz podjąć swoich gości rybą, wieprzowiną, daniem z drobiu, deską serów lub włoską zapiekanką z makaronu, ich idealnym dopełnieniem będzie białe wytrawne wino. Aby w pełni móc docenić jego smak i aromat, należy przed podaniem schłodzić je do temperatury 8-12 °C. Chcesz zaskoczyć swoich przyjaciół polędwicą z chrzanem, krwawym befsztykiem lub potrawą z wołowiny? Zaserwuj je koniecznie z czerwonym wytrawnym lub półwytrawnym winem.
Temperatura trunku nie powinna przekraczać temperatury pokojowej – optymalna to 16-18°C. Jeśli lubisz ekstrawagancję, możesz zaproponować swoim znajomym bażanta lub indyka przyrządzonego w oryginalny sposób. Potrawy te najlepiej komponują się z winem różowym (rosé). Jeżeli akurat nie masz go pod ręką, możesz go zastąpić lekkim białym półwytrawnym winem.
Do deseru wybierz wino półsłodkie białe lub czerwone, tokaj, wino musujące słodkie lub półsłodkie. Pamiętaj również, że jeżeli użyjesz wina do jakiejś potrawy lub sosu, powinno ono być później podane do stołu, ponieważ nie należy zmieniać gatunków.
Po drugie: odpowiednie szkło
Każde wino należy podawać w odpowiednich kieliszkach. Kieliszek do wina białego powinien mieć cienkie ścianki i cienką długą nóżkę. Jest mniejszy od kieliszka do wina czerwonego, kształtem zbliżony do kwiatu tulipana. Kieliszek do wina czerwonego ma natomiast krótszą nóżkę i jest nieco bardziej pękaty niż kieliszek do wina białego. Zazwyczaj ma pojemność od 110 do 150 ml.
Po trzecie: jak pić
Jeśli chodzi o sposób podawania wina pamiętaj, żeby mniejsze kieliszki napełniać do dwu trzecich objętości, duże zaś do połowy. Trunki, w tym wodę, nalewa się od strony prawej. Potrawy z kolei podawaj od strony lewej, a opróżnione naczynia zabieraj od strony prawej. Pierwszy łyk wina należy do pana domu - dzięki temu upewnisz się, że do kieliszka gości nie dostaną się kawałki korka. Warto też zwrócić uwagę na to, żeby nie dolewać wina gościom, jeżeli kieliszek nie jest całkowicie opróżniony.
Pamiętaj, że smaczne potrawy i wino dobrego gatunku to jeszcze nie wszystko. Żeby zrobić oszałamiające wrażenie na Twoich gościach, potrzebna jest także gustowna oprawa.