kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Wino słodkie czy wytrawne?
2009/8/27 18:20:00

Czy rodzaj wina, które wybieramy, mówi coś o naszej osobowości? Według wyników najnowszych badań jest to bardzo prawdopodobne.

Nowe badania naukowców z Australii oraz Wielkiej Brytanii pokazują, że osoby preferujące picie słodkiego wina są bardziej impulsywne, podczas gdy smakosze wina wytrawnego cechują się otwartością.W badaniu wzięło udział 45 mieszkańców Sheffield (Anglia). Podzielono ich na dwie grupy, w jednej znalazły się osoby preferujące słodkie wino, w drugiej - wytrawne. Każda z grup została poddana testom osobowości, które określały poziom ich impulsywności, empatii, otwartości, skrupulatności, ekstrawersji, neurotyczności.
Grupy badanych różniły się tylko pod względem poziomu impulsywności oraz otwartości, żadne inne cechy osobowości nie odróżniały badanych w sposób znaczący.

„Istnieje pewne uzasadnienie dla twierdzenia, że preferowanie słodkiego smaku rozwija się u ludzi wcześnie i dlatego może powodować rozwój impulsywności" - powiedzieli badacze, którzy donieśli o odkryciu w magazynie Food Quality and Preference.

Zdaniem badaczy są dowody na to, że nasze preferencje, dotyczące smaku słodkiego ewoluują w ciągu całego życia. Wydaje się, że w dzieciństwie są zwiększone i ulegają spadkowi w czasie późnego dojrzewania.
Zlecono więcej badań, aby stwierdzić czy istnieje związek pomiędzy impulsywnością a słodkim smakiem.


()
Oprac: Agnieszka Ćwiklińska

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: chrakter, wino, wino słodkie, wino wytrawne


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»