Czy rodzaj wina, które wybieramy, mówi coś o naszej osobowości? Według wyników najnowszych badań jest to bardzo prawdopodobne.
Nowe badania naukowców z Australii oraz Wielkiej Brytanii pokazują, że osoby preferujące picie słodkiego wina są bardziej impulsywne, podczas gdy smakosze wina wytrawnego cechują się otwartością.W badaniu wzięło udział 45 mieszkańców Sheffield (Anglia). Podzielono ich na dwie grupy, w jednej znalazły się osoby preferujące słodkie wino, w drugiej - wytrawne. Każda z grup została poddana testom osobowości, które określały poziom ich impulsywności, empatii, otwartości, skrupulatności, ekstrawersji, neurotyczności. Grupy badanych różniły się tylko pod względem poziomu impulsywności oraz otwartości, żadne inne cechy osobowości nie odróżniały badanych w sposób znaczący.
„Istnieje pewne uzasadnienie dla twierdzenia, że preferowanie słodkiego smaku rozwija się u ludzi wcześnie i dlatego może powodować rozwój impulsywności" - powiedzieli badacze, którzy donieśli o odkryciu w magazynie Food Quality and Preference.
Zdaniem badaczy są dowody na to, że nasze preferencje, dotyczące smaku słodkiego ewoluują w ciągu całego życia. Wydaje się, że w dzieciństwie są zwiększone i ulegają spadkowi w czasie późnego dojrzewania. Zlecono więcej badań, aby stwierdzić czy istnieje związek pomiędzy impulsywnością a słodkim smakiem.