Czy niedzielne śniadanie może przywołać szybciej wiosnę? Oczywiście! Pierwsze symptomy najpiękniejszej pory roku mogą pojawić się przecież na naszych talerzach. Oto prosty przepis na zielone kanapki.
Składniki: 3 dojrzałe awokado 20 dag startego parmezanu 1/2 puszki groszku zielonego 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 10 listków bazylii kilka listków mięty sól i pieprz do smaku sok z cytryny 6 jaj przepiórczych opakowanie chleba kanapkowo-tostowego (np. Dan Cake)
Przygotowanie: Groszek odsączmy z zalewy. Dodajemy do miski, a wraz z nim wydrążone awokado, starty parmezan oraz listki mięty i bazylii. Całość blendujemy. Na końcu dodajemy jogurt i mieszając doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Pastę odkładamy na chwilę do lodówki, aby smaki się przeszły. W dalszej kolejności smażymy jaja przepiórcze. Rozgrzewamy patelni i rozpuszczamy na niej masło. Lekko redukujemy stopień nagrzania i wbijamy jajka. Smażymy je do momentu, aż białko się zetnie, a brzegi zrumienią. Gotowe - zdejmujemy łopatką z patelni, tak by nie uszkodzić żółtek. Z chleba kanapkowo tostowego wycinamy „serca”. Na każdej kromeczce rozsmarowujemy zieloną pastę, a na wierzchu układamy sadzone jajko.