Sałatka wiosenna z rzodkiewką i ziarnami Wiosną chętnie sięgamy po młode warzywa, które zawierają najwięcej witamin i składników odżywczych. Rzodkiewkę – królową nowalijek – już w starożytności stosowano na poprawę trawienia, lepszą pamięć i wzrok. Zapobiega też wypadaniu włosów i łamaniu paznokci. Jest też niskokaloryczna (w 100 g rzodkiewki znajduje się zaledwie 16 kcal). Idealnie sprawdzi się w wiosennej sałatce z chrupiącymi ziarnami od Bakalland.
Składniki:
* 350 g rukoli
* 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
* 5 dużych rzodkiewek
* Szczypiorek
* Sól, pieprz
Dressing:
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* 1 łyżeczka octu balsamicznego
* 2 łyżki oliwy z oliwek
Myjemy rzodkiewki, rukolę i szczypiorek. Liście rukoli układamy w miseczce. Rzodkiewkę kroimy w plastry, siekamy szczypiorek. Dodajemy do rukoli. Przygotowujemy dressing. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Polewamy nim warzywa. Posypujemy Chrupiącą sałatką Bakalland.
Sałatka WaldorfNowojorska sałatka Waldorf została wymyślona pod koniec XIX wieku. Jej autorstwo przypisuje się Oscarowi Tschirky, który był kierownikiem Sali Hotelu Waldorf. Przepis na sałatkę z jabłek i selera zamieścił później w swojej książce kucharskiej. Na przestrzeni lat powstało wiele jej modyfikacji. Najważniejszą z nich było dodanie orzechów włoskich, które na stałe przylgnęły do przepisu nowojorskiej sałatki. Nasza propozycja została urozmaicona również rodzynkami bursztynowymi.
Składniki:
* 2 jabłka
* 1 mały seler (do 150 g)
* 50 g rodzynek bursztynowych Bakalland
* 2 garści rukoli
* 1 cebula dymka
* 100 g orzechów włoskich
* Pieprz, sól
Sos:
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* Sok wyciśnięty z połowy cytryny
* 3 łyżki majonezu
Obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Owoc mieszamy z sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiał. Seler na kilka sekund zanurzamy we wrzącej wodzie. Po wyjęciu kroimy go w słupki. Następnie myjemy dymkę i drobno siekamy. Wkładamy do szklanki rukolę, seler, jabłka i dymkę. Mieszamy wszystkie składniki. Oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy sos: jogurt naturalny dodajemy do majonezu, polewamy sałatkę i mieszamy. Posypujemy rodzynkami i orzechami włoskimi.