Popularność otwartych kuchni spowodowała, że coraz częściej decydujemy się na zakup mocnego okapu. Dzięki niemu nie musimy czyścić szafek i ścian z tłustego osadu, a po mieszkaniu nie rozchodzi się niezbyt przyjemny zapach smażonej ryby czy gotowanej kapusty.
Obecnie można kupić okap pasujący do każdej kuchni. Może być całkowicie niewidoczny lub przeciwnie – stanowić najsilniejszy akcent w pomieszczeniu. Również styl i barwa obudowy są praktycznie dowolne – od rustykalnych po na wskroś nowoczesne. Dlatego skupimy się na parametrach użytkowych a nie na estetyce.
Pochłaniacz czy wyciąg?
Okapy mogą działać w dwojaki sposób: jako pochłaniacz lub jako wyciąg. Ten pierwszy musimy zainstalować, jeśli nie mamy bezpośredniego dostępu o przewodu kominowego lub mieszkamy w domu wielorodzinnym (do zbiorczych kanałów wentylacyjnych nie wolno podłączać wyciągów). Powietrze znad kuchenki zostaje wciągnięte przez pochłaniacz, następnie „przepuszczone” przez specjalny filtr i – już oczyszczone - wraca do pomieszczenia.
Wyciąg jest rozwiązaniem znacznie skuteczniejszym: tutaj powietrze i opary zostają po prostu „wyciągnięte” do przewodu kominowego i wyrzucone na zewnątrz.
Wydajność okapu
Aby zainstalowany przez nas okap dobrze spełniał swoje zadanie musi mieć odpowiednią do wielkości pomieszczenia wydajność. Oblicza się ją mnożąc kubaturę kuchni przez 5 (aby otrzymać wydajność minimalną) lub 8 (do uzyskania wydajności maksymalnej). Specjaliści uważają, że dobry okap to taki, który całkowicie wymienia powietrze w pomieszczeniu 6 – 10 razy w ciągu godziny.
Pamiętajmy, że nad kuchenką gazową nie można instalować wyciągów o zbyt dużej wydajności, bo może to spowodować wytworzenie się podciśnienia i w konsekwencji pogorszyć warunki spalania się gazu i gaśnięcie płomienia.
Wielkość okapu
Większość dostępnych na rynku okapów ma szerokość dostosowaną do wielkości płyty kuchennej (czyli szerokość płyty plus 10 – 15 cm zapasu z każdego boku). Wielkość okapu zależy głównie od jego rodzaju i tak: - okapy podszafkowe, uchylne i szufladkowe mają najczęściej szerokość odpowiadającą miejscu ich zamontowania (pod szafką kuchenną), czyli 50, 60 lub 80 cm, - boki okapów narożnych stykające się ze ścianą mają zwykle po 105 cm, - okapy wyspowe i przyścienne produkowane są w szerokościach 50, 60, 90, 100 i 120 cm. Okap montuje się najczęściej na wysokości 70 cm nad kuchenką, ale miejsce jego instalacji trzeba też dostosować do swojego wzrostu – ważne, aby nie montować go wyżej, niż 1 m nad kuchenką.