kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Wybieramy okap
2007/3/3 0:40:00

Popularność otwartych kuchni spowodowała, że coraz częściej decydujemy się na zakup mocnego okapu. Dzięki niemu nie musimy czyścić szafek i ścian z tłustego osadu, a po mieszkaniu nie rozchodzi się niezbyt przyjemny zapach smażonej ryby czy gotowanej kapusty.

Obecnie można kupić okap pasujący do każdej kuchni. Może być całkowicie niewidoczny lub przeciwnie – stanowić najsilniejszy akcent w pomieszczeniu. Również styl i barwa obudowy są praktycznie dowolne – od rustykalnych po na wskroś nowoczesne. Dlatego skupimy się na parametrach użytkowych a nie na estetyce.

Pochłaniacz czy wyciąg?

Okapy mogą działać w dwojaki sposób: jako pochłaniacz lub jako wyciąg. Ten pierwszy musimy zainstalować, jeśli nie mamy bezpośredniego dostępu o przewodu kominowego lub mieszkamy w domu wielorodzinnym (do zbiorczych kanałów wentylacyjnych nie wolno podłączać wyciągów). Powietrze znad kuchenki zostaje wciągnięte przez pochłaniacz, następnie „przepuszczone” przez specjalny filtr i – już oczyszczone - wraca do pomieszczenia.

Wyciąg jest rozwiązaniem znacznie skuteczniejszym: tutaj powietrze i opary zostają po prostu „wyciągnięte” do przewodu kominowego i wyrzucone na zewnątrz.


Wydajność okapu

Aby zainstalowany przez nas okap dobrze spełniał swoje zadanie musi mieć odpowiednią do wielkości pomieszczenia wydajność. Oblicza się ją mnożąc kubaturę kuchni przez 5 (aby otrzymać wydajność minimalną) lub 8 (do uzyskania wydajności maksymalnej). Specjaliści uważają, że dobry okap to taki, który całkowicie wymienia powietrze w pomieszczeniu 6 – 10 razy w ciągu godziny.

Pamiętajmy, że nad kuchenką gazową nie można instalować wyciągów o zbyt dużej wydajności, bo może to spowodować wytworzenie się podciśnienia i w konsekwencji pogorszyć warunki spalania się gazu i gaśnięcie płomienia.


Wielkość okapu

Większość dostępnych na rynku okapów ma szerokość dostosowaną do wielkości płyty kuchennej (czyli szerokość płyty plus 10 – 15 cm zapasu z każdego boku). Wielkość okapu zależy głównie od jego rodzaju i tak:
- okapy podszafkowe, uchylne i szufladkowe mają najczęściej szerokość odpowiadającą miejscu ich zamontowania (pod szafką kuchenną), czyli 50, 60 lub 80 cm,
- boki okapów narożnych stykające się ze ścianą mają zwykle po 105 cm,
- okapy wyspowe i przyścienne produkowane są w szerokościach 50, 60, 90, 100 i 120 cm.
Okap montuje się najczęściej na wysokości 70 cm nad kuchenką, ale miejsce jego instalacji trzeba też dostosować do swojego wzrostu – ważne, aby nie montować go wyżej, niż 1 m nad kuchenką.

Strony: [1] [2] następna »

()
Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: AGD, okap, pochłaniacz, powietrze, wyciąg


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »