Imbir to jedna z najstarszych doniczkowych roślin leczniczych, już w starożytności znany był jako afrodyzjak. Dziś z powodzeniem stosownym jest do łagodzenia dolegliwości żołądkowych, a dzięki właściwościom odkażającym polecany jest też przy infekcjach gardła. Wcierany w skórę działa przeciwbólowo i rozgrzewająco.
Imbir to także znana na całym świecie przyprawa, jego charakterystyczny smak może wzbogacić nie jedną Twoją potrawę. Sproszkowany imbir możesz kupić w każdym sklepie, jednak najbardziej aromatyczny jest świeży, warto, więc samodzielnie wyhodować taką przydatną w kuchni roślinkę.
Kupioną w sklepie pączkującą odnóżkę należy umieścić w doniczce o średnicy ok. 20 cm, jej głębokość powinna pozwalać na przykrycie roślinki 10 centymetrową warstwą gliniastej ziemi. Kiedy roślina urośnie i rozrosną się jej korzenie konieczne będzie przesadzenie jej do większej doniczki.
Sadzonka powinna być regularnie podlewana i przechowywana w ciepłym i słonecznym miejscu. Warto stosować odżywkę przeznaczoną dla roślin doniczkowych. Młode kłącza kandyzuje się w syropie cukrowym, starsze można suszyć i używać jak przyprawę do wypieków, alkoholi, herbaty i różnych potraw.