kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Wyrafinowana prostota według Michela Morana
2014/10/11 20:40:00

Czy są dania, które przywołują smaki i zapachy wakacji? Jeśli lubimy podróżować to z pewnością chętnie wspominamy smak świeżych ryb czy owoców morza, a wśród nich królują langustynki i małże św. Jakuba. Jak w prosty sposób przygotować z tych przysmaków pyszne dania podpowiada Michel Moran, popularny szef kuchni.

Przepisami na dania dzieli się Michel Moran, popularny szef kuchni i ambasador Alei Smaków, czyli piętra restauracyjnego Galerii Mokotów. Strefa restauracyjna centrum, mieści lokale z wyśmienitymi daniami i kulinariami całego świata, m.in.: włoskimi, francuskimi, tajskimi czy azjatyckimi. W chłodne miesiące jest idealnym miejscem, by wrócić do wakacyjnych smaków i zrelaksować się po trudach dnia codziennego. Jeśli jednak wolisz przygotować nadmorskie smakołyki w domu, wypróbuj kulinarne wskazówki Michela.

Świeże pieczone langustynki z mlekiem kokosowym i purée z groszku
Autorski przepis Michela Morana, ambasadora Alei Smaków, Galerii Mokotów

12 langustynek
2 posiekane cebule
250ml białego wina
500ml mleka kokosowego
300g zielonego groszku
160g foie len
Łyżeczkę startego imbiru
2 źdźbła trawy cytrynowej
fot. Świeże pieczone langustynki z mlekiem kokosowym i purée -St Germain

Langustynki czyścimy ze skorupek. W rondlu redukujemy skorupy z langustynek, posiekana cebulę, wszystko zalewając białym winem. Po chwili dodajemy mleko kokosowe, imbir i trawę cytrynową. Całość gotujemy 10 minut. Odstawiamy na około 20 minut do przestygnięcia i przecieramy przez sito. Zielony groszek na puree gotujemy, po czym blendujemy i przecieramy przez sito. Oczyszczone langustynki pieczemy w rozgrzanym piecu 180° przez 5 minut. Talerz „dekorujemy” sosem powstałym z redukcji, układamy upieczone langustynki, puree z groszku i na koniec kładziemy kawałek smażonego foie Gras.

Strony: [1] [2] następna »

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: kuchnia, langustynki, małże, przepisy


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»