Przepisami na dania dzieli się Michel Moran, popularny szef kuchni i ambasador Alei Smaków, czyli piętra restauracyjnego Galerii Mokotów. Strefa restauracyjna centrum, mieści lokale z wyśmienitymi daniami i kulinariami całego świata, m.in.: włoskimi, francuskimi, tajskimi czy azjatyckimi. W chłodne miesiące jest idealnym miejscem, by wrócić do wakacyjnych smaków i zrelaksować się po trudach dnia codziennego. Jeśli jednak wolisz przygotować nadmorskie smakołyki w domu, wypróbuj kulinarne wskazówki Michela.
Świeże pieczone langustynki z mlekiem kokosowym i purée z groszkuAutorski przepis Michela Morana, ambasadora Alei Smaków, Galerii Mokotów
12 langustynek
2 posiekane cebule
250ml białego wina
500ml mleka kokosowego
300g zielonego groszku
160g foie len
Łyżeczkę startego imbiru
2 źdźbła trawy cytrynowej
Langustynki czyścimy ze skorupek. W rondlu redukujemy skorupy z langustynek, posiekana cebulę, wszystko zalewając białym winem. Po chwili dodajemy mleko kokosowe, imbir i trawę cytrynową. Całość gotujemy 10 minut. Odstawiamy na około 20 minut do przestygnięcia i przecieramy przez sito. Zielony groszek na puree gotujemy, po czym blendujemy i przecieramy przez sito. Oczyszczone langustynki pieczemy w rozgrzanym piecu 180° przez 5 minut. Talerz „dekorujemy” sosem powstałym z redukcji, układamy upieczone langustynki, puree z groszku i na koniec kładziemy kawałek smażonego foie Gras.