kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Zachowaj smak lata
2007/9/13 11:00:00

Sposobem na zachowanie smaków lata jest zamknięcie owoców w słoikach. Do najpopularniejszych przetworów należą dżemy, kompoty, marmolady i powidła.

Owoce takie jak wiśnie, brzoskwinie, śliwki, morele, brzoskwinie, czy porzeczki idealnie nadają się na dżemy. W celu przygotowania dżemu, lub powideł rozdrobnione owoce należy zmiksować, osłodzić cukrem i gotować aby odparowała z nich jak największa ilość wody. Dzięki dostępnym w sklepach produktom żelującym czas gotowania owoców może ulec skróceniu, dzięki czemu nie stracą one witamin.

Zastosowanie zagęszczających środków ma jeszcze jedna zaletę, pozwala na zmniejszenie ilości dodawanego cukru. Należy jednak pamiętać, że przetwory niskosłodzone są bardziej podatne na pleśnienie, dlatego otworzony słoik trzeba przechowywać w lodówce.
Chociaż w sklepach dostępne są różnorodne soki i napoje nie warto rezygnować z samodzielnego przygotowywania kompotów. Ich główną zaletą jest większa wartość odżywcza oraz brak niezdrowych konserwantów. Owocami, które można wykorzystać do przygotowania kompotów są śliwki, porzeczki, jabłka, wiśnie.

Domowe przetwory to smaczne i zdrowe wspomnienie lata, pod warunkiem, że zostaną starannie przygotowane a następnie będą odpowiednio przechowywane. Zanim przystąpimy do robienia dżemów czy kompotów należy dokładnie przyjrzeć się wybranym owocom, powinny być one jak najlepsze gatunkowo. Od jakości produktów zależy jakoś naszych przetworów.

Naczynia, w których zamkniemy nasze przetwory powinny być wykonane z bezpiecznych dla zdrowia materiałów, przed napełnieniem trzeba je dokładnie umyć, a najlepiej wyparzyć. Zanim zamkniemy słoik powierzchnie gwintu dobrze jest posmarować alkoholem, w ten sposób zapewnimy naszym przetworom dodatkowym ochronę przed bakteriami. Gotowe przetwory powinno przechowywać się w chłodnym, zacienionym miejscu.


()
Oprac: Marta Wasiak

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, dżemy, kompoty, owoce, przetwory


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»