Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym Składniki:
- bakłażan - 2 średnie sztuki
- mięso mielone – 500 g
- cebula - 2 średnie sztuki
- papryka świeża - 1 szt.
- czosnek - 4 ząbki
- natka pietruszki – 1/2 pęczka
- pomidor - 2 szt.
- sól, pieprz do smaku
- ser żółty – 200 g
- sos czosnkowo-ziołowy Tarsmak
Wykonanie:
Bakłażany umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środki. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 100 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić bakłażany. Na mięso położyć pokrojonego
w cząstki pomidora i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane bakłażany położyć na natłuszczoną blaszkę i piec w temp. 180 st. C. przez ok. 45 - 50 minut.Podawać z sosem czosnkowo-ziołowym.