Zimą i wczesną wiosną, kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, nie trzeba rezygnować z jedzenia tych cennych darów natury. Doskonałą propozycją dla wszystkich, którzy w okresie zimowym tęsknią za smakiem lata są mrożonki.
- Głęboko mrożone warzywa są źródłem witam, soli mineralnych i błonnika. Ich wartość odżywcza jest dobrze zachowana i porównywalna do świeżych produktów. Niskie temperatury zachowywane w procesie produkcji nie tylko utrwalają składniki odżywcze, ale także błyskawicznie hamują rozwój pleśni i bakterii - mówi Monika Wardyn z firmy „Chłodnia Olsztyn".
Jakość artykułów spożywczych i ich pochodzenie, niezależnie od tego czy kupujemy świeże czy mrożone produkty, zawsze jest bardzo istotną kwestią.
Mrożone warzywa mogą być składnikiem zup, dań gotowanych na parze czy dodatkiem do drugich dań. Z kolei zamrożone owoce doskonale nadają się do przyrządzania różnego rodzaju deserów i ciast.