kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Chłodnik - idealna zupa na upalne dni
2015/6/29 22:10:00

Orzeźwienie ze Złotych Piasków

Wielu Polakom udane wakacje kojarzą się z Bułgarią. Nic więc dziwnego, że kraj, w którym lato jest tak upalne, ma coś do powiedzenia w kwestii chłodnych zup. Z państwa słynącego ze Złotych Piasków pochodzi tarator, czyli chłodnik ogórkowy z jogurtem. Jego smak podkreśla czosnek oraz dodatek orzechów włoskich. Możemy też zupę dodatkowo wzbogacić olejem z orzechów arachidowych. Danie idealne na lato - lekkie i pełne orzeźwienia. Przed podaniem zupę należy odstawić do ostygnięcia na około 4 godziny.

Chłodnik ogórkowy

Dla 4 osób
fot. Chłodnik ogórkowyCzas: 30 minut
Składniki:
- 2 ogórki
- 150 g orzechów włoskich
- 300 ml jogurtu greckiego
- sól i pieprz do smaku
- 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
- 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml wody
- 3 łyżki siekanego koperku
Sposób przygotowania:
Zagotuj 400 ml wody i dodaj bulion Knorr, aby stworzyć aromatyczną bazę do chłodnika. Odstaw do ostygnięcia. Ogórki obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę. Jogurt wymieszaj dokładnie z bulionem, dodaj posiekany koper, czosnek i olej orzechowy. Dodaj pokrojone ogórki i dokładnie wymieszaj. Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez ok. 4 godz. Przed podaniem udekoruj resztą posiekanego koperku i orzechami.
"Jeżeli nie macie oleju z orzechów arachidowych dodajcie po prostu oliwy z oliwek. Też będzie pysznie", radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Strony: [1] [2] [3] następna »

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: chłodnik, kuchnia polska, zupa


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»