kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Chłodnik - idealna zupa na upalne dni
2015/6/29 22:10:00

Orzeźwienie ze Złotych Piasków

Wielu Polakom udane wakacje kojarzą się z Bułgarią. Nic więc dziwnego, że kraj, w którym lato jest tak upalne, ma coś do powiedzenia w kwestii chłodnych zup. Z państwa słynącego ze Złotych Piasków pochodzi tarator, czyli chłodnik ogórkowy z jogurtem. Jego smak podkreśla czosnek oraz dodatek orzechów włoskich. Możemy też zupę dodatkowo wzbogacić olejem z orzechów arachidowych. Danie idealne na lato - lekkie i pełne orzeźwienia. Przed podaniem zupę należy odstawić do ostygnięcia na około 4 godziny.

Chłodnik ogórkowy

Dla 4 osób
fot. Chłodnik ogórkowyCzas: 30 minut
Składniki:
- 2 ogórki
- 150 g orzechów włoskich
- 300 ml jogurtu greckiego
- sól i pieprz do smaku
- 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
- 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml wody
- 3 łyżki siekanego koperku
Sposób przygotowania:
Zagotuj 400 ml wody i dodaj bulion Knorr, aby stworzyć aromatyczną bazę do chłodnika. Odstaw do ostygnięcia. Ogórki obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę. Jogurt wymieszaj dokładnie z bulionem, dodaj posiekany koper, czosnek i olej orzechowy. Dodaj pokrojone ogórki i dokładnie wymieszaj. Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez ok. 4 godz. Przed podaniem udekoruj resztą posiekanego koperku i orzechami.
"Jeżeli nie macie oleju z orzechów arachidowych dodajcie po prostu oliwy z oliwek. Też będzie pysznie", radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Strony: [1] [2] [3] następna »

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: chłodnik, kuchnia polska, zupa


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »