Bakłażan - To warzywo to kulinarna ciekawostka. Bakłażany nazywano dawniej w Polsce bałarzanami lub z francuskiego oberżynami. Znana jest także nazwa - gruszka miłosna, a w Bułgarii mówi się na nie "patładżani" lub "sini domati", czyli niebieskie pomidory.
W Polsce bakłażany znano od XV, ale zaczęto je jadać dopiero na początku XIX wieku. Wcześniej, podobnie jak pomidory, warzywo to uważano za roślinę ozdobną!
Jedną z wielu zalet bakłażana jest jego niskokaloryczność, na 100 g zawiera około 17 kalorii. Warzywo to jest cennym źródłem beta-karotenu, witaminy B1, B2, B3 i C oraz takich składników mineralnych jak miedź, żelazo, magnez. Bakłażan zawiera spore ilości błonnika.
Grillowane bakłażany stanowią doskonały składnik wszelkich sałatek i dań duszonych. Są niezwykle popularne i lubiane w krajach basenu Morza Śródziemnego. Szczególnie cenią je Grecy i Włosi, przyrządzają je do baraniny i tłustych potraw mięsnych.