W kolorze jagódJagody, zwane również zależnie od regionu Polski borówkami, to godne konkurentki malin. Sezon na jagody przypada między czerwcem a wrześniem. Jeśli wybieramy się na jagody do lasu, warto zbierać je daleko od szosy oraz omijać te już miękkie i zwiotczałe. Dojrzała jagoda ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak i jest pokryta niebieskim woskowym nalotem.
Jagody robią karierę przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość antocyjanów, które odpowiadają za dobry wzrok. Te właściwości docenili już podczas drugiej wojny światowej angielscy piloci, którzy dbali o swój wzrok, spożywając dżem z jagód. Ale to jeszcze nie wszystko! W jagodach znajdziemy witaminy: C, B1, B2, PP, E, oraz cynk, mangan i miedź. W 100 g jagód jest ok. 40 kalorii.
Twoi bliscy lubią jagody? Zaproponuj im ciekawą odmianę, podając je z… łososiem i buraczkami. Intrygująco? Oto przepis sprawdzony przez szefów kuchni Knorr:
Sałatka z jagodami, buraczkami i łososiemCzas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 100 g wędzonego łososia,
- pół szklanki jagód,
- opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr,
- kilka liści świeżego szpinaku,
- 80 g mieszanki sałat,
- mały słoik marynowanych buraczków,
- kilka gałązek świeżego koperku,
- garść kiełków lucerny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
1. Sałaty umyj, osusz i porwij na kawałki. Buraczki odcedź i pokrój na małe kawałki.
2. W salaterce połącz sałaty, buraczki i jagody.
3. Łososia pokrój na cienkie paski i połóż na sałatce.
4. Przygotuj pyszny sos, łącząc oliwę, sos i trzy łyżki wody. Dokładnie wymieszaj i polej nim danie. Serwuj sałatkę ozdobioną kiełkami lucerny oraz koperkiem.
Rada: Potrawę możesz podawać z chrupiącymi grzankami.