Jakie potrawy świąteczne królują na polskich stołach?
2016/12/22 20:00:00
Kuchnia fusion
Wigilijne zupy, pierogi czy mak powoli przestają wystarczać części Polaków, na ich stoły coraz śmielej wkracza kuchnia fusion, która daje możliwość poszukiwania nowych smaków i oryginalnych kulinarnych rozwiązań. Jednym z nich jest rillettes z łososia z cytryną, koperkiem, szczypiorkiem, masłem, gęstą śmietaną, musztadą i pieprzem. Popularny jest również śledź po litewsku czy w białym winie. Tego po litewsku przygotowujemy z dodatkiem suszonych grzybów, cebuli, koncentratu pomidorowego, oleju, korniszonów i przypraw. Śledź w białym winie to nic innego jak wariacja matiasów z cebulą, goździkami, liściem laurowym, zielem angielskim, garścią rodzynek i szklanką wina. Na świątecznym stole furorę robi także tarta z kiszoną kapustą i grzybami. A na uroczysty obiad możemy podać francuski specjał – terrinę z cielęciny, wołowiny, wątróbki, piersi z kurczaka i boczku doprawioną mnogością różnych przypraw.
Świąteczne potrawy tak jak te codzienne również potrzebują przypraw, sosów i aromatów. Na Wielkanoc, jak też na Boże Narodzenie najchętniej sięgamy po majonez, który wybiera 86 proc. badanych, chrzan – 45 proc oraz musztardę – 41 proc. Na ich bazie przygotowujemy świąteczne sałatki. - Jarzynowa, z kurczakiem i ananasem czy śledziowa to must-have świątecznego menu. Popularna jest także sałatka chrzanowa z jajkiem, serem, kukurydzą, piersią z kurczaka, jogurtem naturalnym, majonezem i aż 9 łyżeczkami chrzanu – mówi Tomasz Kwaśniewski, manager marki MOSSO. Inne równie chętnie wykorzystywane przyprawy to: ćwikła, którą wskazało 37 proc. badanych, sos czosnkowy – 23 proc. oraz ketchup – 5 proc.