Konkrety - czyli jak jarmuż przyrządzić na obiad?Obiad to osobny temat jarmużowy – zacznijmy od pierwszego dania. Fani tej odmiany kapusty, ale też ci, którzy pierwszy raz go spróbują, docenią Zupę fasolową z jarmużem. Za jej doskonały smak odpowiadają ponadto pomidory, czosnek i oregano. Dla smakoszy pikantnych zup idealna będzie natomiast Zupa z chorizo i jarmużem. Tytułowego zielonego koloru nada zupie właśnie jarmuż, natomiast aromatu - kiełbasa chorizo.
Zupa z chorizo i jarmużem
Dla czterech osób
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 250 g chorizo
- 2 Bulionetki warzywne Knorr
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg jarmużu
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pora smażyć w garnku na margarynie około 5 minut na średnim ogniu. Dołożyć do tego ziemniaki, smażyć kolejne 5 minut, co chwilę mieszając.
2. Do garnka dolać 1 litr wody, do której dodajemy Bulionetki Knorr, dzięki czemu zupa będzie doskonale doprawiona. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i pozostawić na nim, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie trzeba je rozgnieść w zupie. Dodać posiekany jarmuż i gotować około 10 minut.
3. Równolegle należy pokrojone chorizo podsmażyć na patelni, aż stanie się chrupkie, dodając je do zupy tuż przed podaniem.